8 Tahun Umur Naz

Saja nak share, dah 8 tahun dah Naz hari ini – that’s right, hari ini birthday Naz wuhuu..dan nak dijadikan cerita, hari ini juga anniversary makpak kita, what a lovely coincidence hehe.. Di imbas balik beberapa tahun ni banyak dan jauh progres Naz dah buat sekarang ni, dan tiap hari berlalu tu Shai serius bersyukur […]

Continue Reading

Update: Setahun Selepas Di Sekolah PPKI

sekolah PPKi, pendidikan integrasi, autism, autisme,

Tempoh hari sebelum cuti sekolah bermula Shai kena pergi sekolah Naz untuk perjumpaan ibu bapa yang ambil report kad tu, untuk tahu perkembangan pada semester dua lah kiranya ni. Jadi untuk yang semester satu, ada di sini. Okeh, ini untuk recap apa yang cikgu kelas Naz telah kongsikan (yang sebenarnya Shai sendiri terkejut sampai bergenang […]

Continue Reading

Melatih Anak Menulis Dengan Kertas Laminate

melatih anak menulis, homeschool, autism, fine motor skills

Cara mudah melatih anak menulis ni idea yang Shai dapat lepas fikir taknak membazir kertas untuk rutin homeschooling dengan Naz. Sebab salah satu aspek yang Naz kena perbaiki adalah kemahiran menulis dia kena latih sampai cantik sikit. Mana taknya, sampai cikgu bagi satu plastik grip letak dekat pensil nak bagi jari jemari kuat. Dan kemahiran […]

Continue Reading

Update: Naz Selepas 6 Bulan Bersekolah PPKI

PPKi, pendidikan khas, autism, sekolah rendah

Tempoh hari Shai ada dapat komen di blog post ini, dan agak terharu juga kerana sedikit sebanyak, perincian setiap langkah dalam daftar sekolah untuk PPKI membantu ibu bapa di luar sana. Sebab tak jumpa rujukan yang detail2, jadi Shai buatkan untuk korang. Jadi, lepas daftar Naz daftar dan masuk ke sekolah PPKI dengan jayanya, apa […]

Continue Reading

Tips Untuk Memudahkan Homeschool Dengan Anak

homeschool, tips homeschool, tips mudah homeschool

Tips untuk memudahkan homeschool ni banyak dikongsikan dalam banyak artikel dan pada Shai personally, ia bergantung kepada apa yang kita ada, dengan peel anak kita sendiri. Idealnya mestilah boleh spare fulus untuk alat-alat homeschool dengan tutor di rumah ye dok; tapi takpa, dengan effort ibu bapa nak homeschool anak (tak kira dia sekolah atau tak) […]

Continue Reading

Melatih Anak Autisme Untuk Lebih Fleksibel

kanak kanak autisme, anak tantrum

Nak melatih anak autisme untuk lebih fleksibel ini bukan sesuatu yang mudah woo..Tentang budak-budak khususnya yang autisme ni, depa lebih kepada fixed behavior, yang lihat sesuatu benda sebagai mutlak, sebagai hitam putih semata-mata and shades of grey senang cerita. Melatih Anak Autisme Untuk Lebih Fleksibel Dengan Naz Yep, itu yang Shai sedang hadap dengan Naz […]

Continue Reading