Fasa 2, 3, dan 4 Dalam Diet Atkins

Selepas anda berpuas hati dengan penurunan berat badan dan tubuh pun telah steady dengan proses ketosis, bolehlah anda beralih ke fasa seterusnya dengan senang hati (yeay!). Tak seperti fasa 1 yang agak strict, fasa 2,3 dan 4 ini agak lembut kerana di fasa ini anda boleh mula meningkatkan had karbo yang boleh diambil, sehinggalah anda […]

Continue Reading

Jumlah Karbo dalam Makanan, Sayuran, dan Buah

Dalam entri kali ini saya kongsikan serba sedikit jenis-jenis makanan dan sayuran serta buah-buahan yang boleh diambil ketika berAtkins. Ini sebagai panduan asas ya dan bukan pengiraan secara mutlak sebab lain produk, lain nilai karbo dia dan lain cara masak, lain gak lah nilai karbo dia. Korang boleh tengok2 resipi yang sesuai dan lagi baik, […]

Continue Reading

Induksi Untuk Bakar Lemak – Fasa 1 Dalam Atkins

Fasa 1 ini adalah fasa yang terpenting dalam diet Atkins dan in fact – fasa ini yang menentukan ‘hidup mati’ anda dalam proses untuk kurus. Bunyi cam keras kan? Itu sudah pasti sebab diet ini agak strict pelaksanaannya namun fleksibel mengikut kesesuaian diri asalkan anda capai target berat idaman. Like dan share jika bermanfaat!

Continue Reading

Ketosis dan Atkins

Ramai ahli dalam coaching saya banyak bertanya soalan yang lebih kurang sama; macam mana nak tahu bila kita dah masuk ketosis? Keliru juga mereka sebenarnya, malah menganggap ketosis itu hanya berlaku ketika di fasa satu (induksi) sahaja. Oh no, banyak tandanya dan YA ia berlaku dalam kempat-empat fasa dalam Atkins.  Like dan share jika bermanfaat!

Continue Reading

101 Asas Tentang Diet Atkins

Rata-rata group masuk dok cerita Atkins tu, Atkins ni, sehingga ada gak dua tiga spekulasi mengatakan Atkins ni adalah satu diet yang tak elok, bahaya untuk buah pinggang, dan gila jika tak sentuh nasi langsung. Ohhoiiii.. Moga-moga dengan perkongsian ringkas tapi padat ni akan betulkan tanggapan umum tentang diet popular sepanjang zaman ni. (Kim K […]

Continue Reading