Melatih Anak Autisme Untuk Lebih Fleksibel

kanak kanak autisme, anak tantrum

Nak melatih anak autisme untuk lebih fleksibel ini bukan sesuatu yang mudah woo..Tentang budak-budak khususnya yang autisme ni, depa lebih kepada fixed behavior, yang lihat sesuatu benda sebagai mutlak, sebagai hitam putih semata-mata and shades of grey senang cerita. Melatih Anak Autisme Untuk Lebih Fleksibel Dengan Naz Yep, itu yang Shai sedang hadap dengan Naz […]

Continue Reading

Bagaimana Tekanan Menyebabkan Gastrik Dan GERD

gastrik, gerd, punca gastrik, pedih perut, sebu, tekanan,

Baru tahu, selain pemakanan, tekanan menyebabkan gastrik dan GERD datang juga tau. Tau pun sebab anak bergusti dekat perut maknya. Asalnya Shai ingat dah habis dah isu gastrik yang dialami dan tak datang sejak lama, tak sangka beberapa hari kebelakangan ini datang juga serba sedikit simptom gastrik seperti perut cepat panas dan angin naik ke […]

Continue Reading

Asam Garam Berniaga Online

berniaga online, beli online

Masuk tahun 2019 ada dekat 6 tahun juga berniaga online. Banyak pengalaman yang dikutip, manis dan kurang manis tu haruslah. Asam garam berniaga online kan, dan kedua-dua pengalaman manis dan yang kurang manis itu yang buat kita berpengalaman dalam aspek perniagaan ini. Well-seasoned orang kata. Sebab nak berniaga yang dikata 9/10 dari perniagaan, cabarannya pun […]

Continue Reading

Ring Planner Berbanding Travelers Notebook

ring planner, planner, travelers notebook,

Ring planner ni kategori lain dibandingkan dengan planner jenis lain seperti travelers notebook (TN), apalagi menggunakan satu buku nota sahaja seperti dalam sistem bullet journal ataupun Hobonichi. Masing-masing ada kelebihannya tersendiri, tinggal nak sesuaikan dengan keperluan kita ja. Ye, dalam post sebelum ni Shai banyak tulis tentang TN (I gushed darn a lot about the […]

Continue Reading

Kecam, Komen, Dan Kritik

Orang kita kalau tak kecam, komen, dan kritik tak sah juga kan. Kalau tak masakan ada hashtag #jangankecam pun boleh ada dalam kebanyakan komen? Tempoh hari ada video tentang seorang adik yang fasih berbahasa inggeris sewaktu ditemuramah dalam kelasnya. Takda isu dengan budak comey tu, cuma dari kefasihan dia speaking English tu teringat pula waktu […]

Continue Reading