Review Vaseline Healthy White Fresh & Radiant Rice Water

Al-kisahnya shai dok survey produk kulit dari Korea, sebab asyik lalu dekat feed tergoda jugalah nak mencubanya. Lagi-lagi yang shai berkenan yang ada air beras tu, sebab kita tahu lah manfaat air beras untuk kulit yang memang dah terbukti berzaman.

Macam bedak sejuk kan elok untuk kulit, ia dari beras kot. Atau paling canggih yang SKII yang gunakan bahan nama Pitera tu, ia sebenarnya dari beras juga, hasil penemuan pekerja yang proses sake kulitnya cantik dan awet muda, dan sake tu arak Jepun daripada beras lah.

Jadi kesimpulannya, shai berkenan nak tambah produk yang gunakan air beras ni sebagai bahan utama, dalam skincare routine kita.

Kenapa tak buat air beras sendiri? Takda masa lah.. Nak buat kena lebih kurang macam video ni.

Jadi dok survey produk yang gunakan air beras ni, cuma tu lah dengan produk Korea yang tak dinafikan kualiti dan konsepnya untuk kulit yang menarik perhatian, harga dia boleh tahan juga walaupun kalau kira-kira ia berbaloi (sebab lebih pekat). jadi shai teruskan survey dan cari alternatif lain dulu.

Macam toner ni. There’s something about the whole package yang menarik perhatian Shai. Tapi tu lah. fulus tak cukup so hopefully ada mau sponsor :P. Klik sini untuk baca review nya di blog lain

Jadinya masa ke Watson cari shampoo yang sesuai untuk rambut gugur (sebab stress kerja banyak dan kalut kesana kesini), nampaklah pula produk ni: Vaseline Healthy White Fresh Radiant Rice Water (berjela juga namanya).

Oooohhh..air beras! Nak tengoklah.

Review Vaseline Healthy White Fresh & Radiant Rice Water

Tengok senarai bahanya juga agak memuaskan hati, sebab dari senarai kandungan ada air sebagai bahan utama, diikuti glycerin, niacinamide, petrolatum (yang ni dari Vaseline lah), dan kemudiannya air beras. Ok lah, dari air beras tu kat ceruk last sekali yang menunjukkan peratus kandungan yang sikit.

Harga pun ok dalam lingkungan RM9 untuk 70ml, jadi shai cubalah sebab lagi murah nau dari produk Korea punya dekat RM40 (mind you, ni bukan kondem ye. Cuma nak saving sikit hehe)

Picit sedikit keluar produk ni, tekstur gel yang tak likat sangat dan ada biji putih kecil dalam gel tersebut. Tak likat sangat ni maksudnya kalau senget sikit tangan tu kejaplah gel tu jatuh ke lantai jadi hati-hati ya.

vaseline rice water review
Tekstur gel ini yang dimaksudkan. Water-based dan slightly watery. Dah picit tu cepatlah sapu ke kulit

Yang shai perasan lepas disapu ia cepat meresap dalam kulit, gosok dab2 sikit pun dah memadai yang shai kira ia macam essence/serum, sebagai booster untuk kulit. Sebab teksturnya sebegitu, shai gunakan produk ni sebelum pelembap pada waktu siang, dan juga sebagai rutin malam, sebelum pelembap atau sleeping mask.

Tip: sebab produk ni berasakan air (water-based), kalau ada serum/face oil yang korang nak pakai yang jenisnya berminyak, pakai yang jenis air dulu sebelum minyak ya. Oh, dalam post ni shai ada kumpulkan infografik aturan produk skincare dan mekap, korang baca sini.

Hasil penggunaan

Produk ni dia kata untuk whitening tapi part tu shai tak nampak lah (nak kata aku ni dah putih ke hehe) tapi yang bagusnya dengan produk ni shai perasan, pori-pori yang besar dekat hidung (enlarged pores) dah makin kecil dan kulit di situ makin halus, serta blakcheads tak sebanyak macam dulu. Yeay!

Benda ni yang shai kureng suka tapi nak buat macam mana dah hidung berminyak kan. -.-

Dan hasil ini dilihat selepas pemakaian konsisten 2x sehari, selama 2 minggu gitu. Haruslah, kulit dibahagian lain pun dapat manfaat dengan lembut dan mulus, elok ja kelembapan air dan sebum untuk kulit.

peloles gitu

Kesimpulan review

Puas hati nak pakai dan sesuatu yang shai fikir boleh buat pakai untuk lama (macam fair & lovely yang shai dok pakai ja ni) dalam skincare routine. Mungkin nanti masa fulus dah sedap untuk afford Korean products yang RM40++ baru tukar lah kot, dan review tu pulak untuk korang. Doakan ya. 😉

mommylotte

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge