Update: Setahun Selepas Di Sekolah PPKI

sekolah PPKi, pendidikan integrasi, autism, autisme,

Tempoh hari sebelum cuti sekolah bermula Shai kena pergi sekolah Naz untuk perjumpaan ibu bapa yang ambil report kad tu, untuk tahu perkembangan pada semester dua lah kiranya ni. Jadi untuk yang semester satu, ada di sini.

Okeh, ini untuk recap apa yang cikgu kelas Naz telah kongsikan (yang sebenarnya Shai sendiri terkejut sampai bergenang air mata kot). πŸ˜€

Perkembangan Selepas Setahun Di Sekolah PPKI

Perkembangan Dari Segi Menulis

Part ni cikgu kata kena tekankan sebab tulisan Naz masih tak cantik lagi, dalam erti kata untuk menulis huruf besa dan kecil mengikut saiz dan mudah dibaca (idok le nak tulisan cursive tu maknya pun tak reti hahahah). jadi kesimpulannya jari jemari Naz tak kuat seperti target, tapi dibandingkan dari semester pertama, nampak perkembangannya.

Jadi apa kena buat, praktislah dekat rumah macam biasa. Eee budak ni.

Perkembangan Dari Segi Membaca

Dari segi membaca Naz menunjukkan perkembangan yang ketara dekat bahasa Inggeris dan bahasa Melayu tak kuat sangat.

Yang ni I can guess lah sebab dia tengok kartun Inggeris pun ada sari kata BI juga di bawah jadi dia boleh kaitkan perkataan yang dia dengar dengan yang dia tengok pada masa sama, serta sesuaikan ikut konteks – ini kira faktor yang membantu Naz cepat bercakap lah ni.

Ehem..kat rumah guna BI dengan fasih slang American sekalipun, waktu bahasa Melayu guna bahasa standard dengan loghat utagha dan kelate yee. Ada sikit melaka dan nogori heh heh.

Untuk bahasa Melayu lambat sebab kureng bahasa Melayu baku dan materialnya takda. Bagi Naz tengok Upin Ipin pun sayang sebab dia dengar tapi tak dapat kaitkan penggunaan perkataan dengan konteks (untuk membaca dan bercakap).

Mujur kat Netflix ada Upin Ipin dan boleh pilih sari kata BM sekali senang. Tahniah dekat Les Copaque jugak ya πŸ˜€

Tip: korang nak belajar bahasa baru pun ni salah satu caranya jugak tau. Tengok cerita bahasa tu, dengan subtitle bahasa tu jugak jadi lebih cepat tangkap sebab sekaligus sensori bergabung nak faham. #shortcutlearning kekdahnya

Perkembangan Dari Segi Mengira

Dari kemahiran mengira ni alhamdulillah takda hal sebab sebelum sekolah lagi Shai dah latih Naz dengan math drills (bahan nya kat sini. Free je dan berlambak kot).

Jadi campur tolak Naz faham dan otaknya memang leaning kepada matematik dan sains pun (cakap berkias berpantun kat dia ternganga lah Naz nanti XD).

Aspek sini ok ja. Yang penting praktis macam biasa. πŸ˜€

Perkembangan Dari Segi Kemahiran Sosial

Ini aspek yang Shai perhatikan juga dan pada Shai ia perlu diambil kira perkembangan untuk kebaikan Naz jugak. Yelah, sampai bila anak nak berkepit bawah ketiak mak nya kan.

So far alhamdulillah so good. Ada ja keadaan Naz macam particular sangat dan mengamuk kalau berlari rutin tapi kekerapannya sangat kurang dibandingkan dulu.

Naz pandai ambil hati (ni cikgu dia maklumkan sebelum ni) macam tolong ambilkan beg kawan, tolong pujuk kawan menangis, cikgu suruh dia ikut, dan yang kelakar sekali kaki report dekat cikgu. Adoilaaa..

Kat rumah awak mengelat ye..berbuih suruh pinggan dia letak dekat sinki pun dia buat derk je. Budak bertuah.

Perkembangan Dari Segi Kemahiran Bercakap

Yang ni pun signifikan juga. Iaitu Naz punya kosa kata makin bertambah dengan sangat banyak sekarang ni. Idea cikgu untuk letak banner perkataan yang biasa digunakan dalam BI tu Naz gunakan and in fact more than expected berbanding di rumah (awatlah awak banyak mengelat kat rumah ni….).

Tu lah yang kita terkejut sampai bergenang air mata.

Kat sekolah boleh je follow ustazah baca surah pendek dengan pelatnya tapi kat rumah dia mengelat yang kita ingat dia tak pandai. Dia tahu ja tapi malas. Ceh.

Kesimpulan

Cikgu puas hati dengan perkembangan Naz, dan maknanya apa yang dibuat selama ini (di sekolah dan di rumah) adalah betul dan hanya teruskan saja. Ni time cuti sekolah ni pun ada ja rutin homeschool yang Shai buat di rumah jadi takdalah dengan tablet ja.

Tablet pun main game apa? Sonic, mario, tetris, game2 tahun 80-an tu. Adoiyai…

View this post on Instagram

So this is the last day of school and it’s also an evaluation day where the teacher will update the progress and ummi actually shook. Surprised because naz is progressing so much and in fact it’s way better than expected (advanced, to put in a word the teacher uses). In fact, naz does a lot during class than when he’s at home πŸ˜‘contoh kt sekolah boleh ja nak follow solat ke apa time kelas agama tapi kat rumah mengelat memanjang nak smyg sama. Why?πŸ˜‘ Anyway, ummi nearly cried because of that. As if the energy spent for years researching,googling, planning and creating materials for naz to learn to catch up before the term starts, while working n doing chores is paid off. This is a good start. And ummi is planning more work for me. Yeay.πŸ˜’ *ummi blog quite a bit on Naz’s homeschooling and his school. Search “mommylotte.com naz” and you’ll find the posts. There’s a couple on printables that you can get😬 Last gambar tu nak tunjuk kagum, nak daftar kehadiran pun pakai qr code then isi flm Google form. Canggihnya πŸ˜…

A post shared by Naz Ryan (@lifeofnazryan) on

Kuncinya di sini, adalah latihan berterusan di rumah dan juga di sekolah PPKI.

Ni yang akan latih otak hasilkan neuron untuk kemahiran/info tersebut dan baru dia tahu dan buat apa yang patut mengikut konteks. Budak2 ni wiring ja lain masa lahir tapi kitalah yang bertanggungjawab hasilkan wiring tu dekat otak dia. πŸ˜€

Bacaan lanjut:

Semoga membantu ya! Ada apa pertanyaan tentang sekolah PPKI ni, tanya ja di komen πŸ˜€

mommylotte

P/S: rasa lega yakmat sebab Shai latih Naz sebelum sekolah dari rumah ja. Nak ke tadika takda rezeki. Semua buat sendiri yo

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge