Review: Berbaloikah Menggunakan Micro-Size Planner?

Kalau korang tengok post2 planner yang ada ni boleh agak dah shai ni memang menggunakan kertas untuk pengurusan masa – memang ye pun :D. There’s something about using papers yang membantu shai mudah nak bergerak dan menyusun pelbagai urusan, apatah lagi menulis dekat kertas pun dibuktikan boleh menguatkan memori menyimpan maklumat. Jadi apa sahaja yang […]

Continue Reading

Ring Planner Berbanding Travelers Notebook

ring planner, planner, travelers notebook,

Ring planner ni kategori lain dibandingkan dengan planner jenis lain seperti travelers notebook (TN), apalagi menggunakan satu buku nota sahaja seperti dalam sistem bullet journal ataupun Hobonichi. Masing-masing ada kelebihannya tersendiri, tinggal nak sesuaikan dengan keperluan kita ja. Ye, dalam post sebelum ni Shai banyak tulis tentang TN (I gushed darn a lot about the […]

Continue Reading

Minimalism Bullet Journal Yang Simple

minimalism, minimal, bullet journal, planner, travelers notebook

Minimalism bullet journal ni yang Shai dah lama amalkan sistem bullet journal ni. Dan setakat ni sistem ni sangat memudahkan dan Shai berpuas hati. Mana tak nya, lain orang lain keperluan dia dalam merancang masa/agenda dia jadi dengan sistem bullet journal ni (bujo for short) dia ikut korang nak letak apa, nak rancang apa. Serius! […]

Continue Reading

Membuat Traveler’s Notebook Sendiri

Post ini spesifik untuk mereka yang nak membuat traveler’s notebook sendiri. Semoga membantu ya, kerana seperti post sebelumnya, Shai banyak kongsikan tentang planner dan seriously ia sesuatu yang Shai suka – planning, organizing – there’s something yang buat Shai sedikit lega yang semua ditulis terang depan mata dan boleh ikut senarai tersebut sambil rancang apa-apa […]

Continue Reading