Diet Mediterranean Untuk Awet Muda

Diet ini diperkenalkan sejak beberapa tahun dulu dan mengamalkan diet ni masih ada sampai sekarang, kerana terbukti dalam kajian yang diet ni memang berkesan. Cara pemakanan ni diamalkan beratus tahun di kawasan Mediterranean kot, dan memang kajian menunjukkan rata-rata rakyat kawasan sana yang amalkan cara pemakanan ini, terbukti sihat. Ada juga kajian dari negara-negara lain […]

Continue Reading

Tips Untuk Berdiet Di Rumah Untuk Ibu

Antara tips untuk berdiet di rumah, yang paling asas adalah untuk tidak rasa tertekan melakukannya. Sebab apa? Kalau stress atau rasa pressure je konfom diet korang kelaut buat kesekian kalinya. Lepas terjaga stress tu baru boleh ikuti tips lain. šŸ˜€ Kenapa Stress Bahaya Untuk Ibu Nak Kurus? Secara stright to the point, ya. Rasa stress […]

Continue Reading

Tips Untuk Membiasakan Diri Dengan Diet Rendah Karbo

Banyak-banyak diet, diet rendah karbo ini antara banyak yang tumpas kelaut walaupun manfaatnya tak dinafikan dan berkesan. Post ini kongsikan beberapa tips yang boleh korang amalkan untuk memudahkan transition ke diet rendah karbo, dan inshaa Allah korang mudah nak konsisten. Sebab dalam perfect world, hari ni kita buat keputusan nak amalkan diet sekian-sekian, memang akan […]

Continue Reading

Asas Tentang Diet Alkali

Diet alkali dulu ada juga sedikit sebanyak popular suatu masa dulu, tapi trend mengamalkan diet ini tak sekuat seperti diet rendah karbohidrat (atkins, contohnya). Namun pada pendapat min personally, diet ini sendiri bagus untuk diamalkan secara konsisten, lagi-lagi dengan cara pemakanan yang lebih kurang seperti cara orang dulu-dulu.

Continue Reading

Soalan Yang Biasa Ditanya Ketika Diet Dan Kurus

Tak semua orang berpengetahuan dalam bidang kesihatan ni, tapi tak bermakna kita nak sihat kan; jadi dalam proses kurus mengurus ni pasti ada banyak soalan yang kita terfikir dan nak tahu kat mana penyelesaiannnya. Khusus dalam post ini, min senaraikan soalan yang biasa ditanya ketika diet dan kurus ini, untuk mudahkan rujukan korang.

Continue Reading