Koleksi Link Homeschool (dah review)

Links dan website homeschool ni Shai dapat dari grup whatsapp sekolah Naz dan serius link ni semua sangat membantu. Dan Shai review dan letak sedikit penerangan jadi korang boleh klik link yang mana korang nak ya.

Nota: link ni dari negara US,UK jadi darjah dia pun tak sama macam kita. Kalau K tu kindergarten atau umur 5-6 tahun, Grade 1 tu darjah satu, Grade 7 tu tingkatan 1 pulak hehe.. Jadi korang pilih silibus ikut mental age anak korang ya.

Macam Naz, darjah dua tapi mental age dalam lingkungan darjah 1 (anjak belakang) so pilih silibus ikut darjah satu, dan juga ikut capabilities dia (Naz advance sikit dekat math).

Nota: mana yang tak ditulis, free lah tu hehe

Takdalah asyik menepek mak memanjang – tidur awal sebab letih belajar lepas ni hehehehe

Website Utama

BrainPop website pendidikan yang khusus untuk silibus pendidikan dalam topik mudah dan senang nak navigate.

Curiosity Stream – Stay Curious bak kata depa. Website ni khas untuk pendidikan berbentuk dokumentari. Shai tengok pun adoi bestnya. Tapi kena bayo, $2.99/mo. Ceh.

Tynker – website khusus untuk coding for kids

Outschool – pendidikan dibahagikan ikut subjek, tahap, malah minat (ada yang Harry Potter hehe).

Udemy – pendidikan berbentuk kursus. Yang dewasa pun ada. Ada free dan berbayo

Beast Academy (Math) – pendidikan menggunakan silibus yang mereka reka. Hat ni bayo

Khan Academy – website yang Shai serius grateful sangat2 sebab app dia membantu Naz masa pendidikan asas. Percuma ja. Yang Khan Academy ada for adults too

Creative Bug website untuk crafting, menggunakan format kelas. Yang ni berbayar.

Discovery Education website under Discovery Channel. Yang ni berbayar.

Baca buku honey 😛

YouTube

Crash Course Kids cover subjek fokus dalam satu video. Good stuff

Science Channel as the name shows, channel khas untuk sains!

SciShow Kids channel ni bagus untuk perkenalkan budak-budak dengan sains

National  Geographic Kids

Free School yang ni macam Crash Course gak

Geography Focus channel fokus kepada aspek geografi

TheBrainScoop channel yang cover pelbagai subjek secara mendalam

SciShow channel fokus untuk sains, tapi angle dia menarik juga

Kids Learning Tube channel ni amat Shai rekomen sebab ia cover subjek dengan mudah (satu persatu) untuk budak fokus.

Geeek Gurl Diaries channel fokus kepada coding dan pelbagai aspek kejuruteraan, tapi sesuaikan untuk budak2 lah hehe

Mike Likes Science channel fokus sains dengan host Mike

Science Max channel ni best sebab dia fokus kepada eksperimen (tapi yang bahaya jangan buat ye 😛

*Nak promot sikit channel Youtube Naz hehe..Dalam ni pun Shai letak video homeschool sini.

Pautan berguna

Yang ni korang klik sini ya

*Scholastic has created a free learn-from-home site with 20+ days of learning and activities.

*Pretend to travel the world..Go on a virtual tour of these 12 famous museums at Classroom Magazine.

*This is the awesome free curriculum that we use. Everything from preschool activities to 12th grade is here! *List of thinking games by grade: All In One Homeschool – yang ni Shai rekomen

Lepas ni taklah kot XD

Starfall, abcya, FunBrain,

SplashLearn, PBSKids (yang ni ala2 Tv Pendidikan cuma ni kat US. Tengok Mister Rogers untuk life lesson, Bill Nye untuk sains, atau Bob Ross untuk painting. Best!),

HighlightKids, Science Kidz, Dr Seuss punya, TurtleDiary, E-learning for kids.

Unite For Literacy, Literactive,

CoolMathForKids, MathGameTime,

Semoga membantu korang ya 😀 Untuk bacaan homeschool yang Shai buat, klik sini.

mommylotte
Like dan share jika bermanfaat!

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge