5 Tips Kecantikan Anti-Aging Yang Menjimatkan

Selepas sekian lama buat projek penulisan artikel kecantikan, kesimpulan yang utama ialah perlunya menjaga kulit kita seawal mungkin, agar dapat maintain sampai bila-bila. Obvious bukan, kalau kita buat perbandingan antara orang yang menjaga kulit dengan konsisten, dengan yang mula nak jaga dan rawat selepas suatu masalah berlaku (kedut, contohnya), mana yang lebih berkesan kan? Yang bestnya, tak perlu mahal-mahal pun.

aging skin kedut kendur kulit tua
Kulit di kiri..oh..mintak simpang lah

Malah penjagaan kulit (khusus untuk maintain awet muda dan cegah tanda penuaan) tak boleh dah bermula 30 tahun tau, dah kena seawal mungkin sehingga 25.

Kerana semakin kurangnya kualiti udara dan pemakanan yang tidak mengandungi nutrisi 100% seperti dulu, tubuh dan kulit kita semakin hari semakin banyak menyerap toksin dan benda bukan-bukan yang tak perlu.

Hasilnya: kulit kendur, tak plump, glowing, lembut dan mulus, serta mudah untuk berkedut dan bercapuk. Oh no!

woman-applying-face-mask
ni pun tips jimat tau. dengan menggunakan masker. KLIK SINI ya

Bukankah lebih baik kita bermula dengan cara yang lebih menjimatkan, daripada kita mula nak jaga kulit kita setelah kelihatan tanda penuaan setelah kita ambil kesempatan di zaman muda kita?

Malah, pakar kulit amat cadangkan kaedah ini kerana kalau nak all out dengan dermal filler, laser, dan chemical peels sangat menggunakan masa dan banyak kosnya.

Bak kata orang, mencegah lebih baik dari mengubati.

Jadi bagaimana nak jaga kulit kita, dengan mudah dan menjimatkan belanja?

5 Tips Kecantikan Anti-Aging Yang Menjimatkan

Tidur

Ya, tidur yang cukup yang paling simple untuk maintain awet muda kulit kita, dan antara yang paling susah nak jaga. Hehe..sibuk kot supermom ni. ^^v

Tidur yang cukup adalah perlu kerana waktu itulah tubuh kita akan pulih dan rawat segala kecederaan yang berlaku hari itu, serta optimum kan semula fungsi tubuh. Tidur tak cukup, bukan sahaja buat kulit kita kusam, kita juga mudah gemuk tau kerana tubuh lebih mudah menyimpan lemak dan kita pula cederung untuk makan jenis berkarbohidrat dan gula yang tinggi.

Jangan pulak melantak gini
Jangan pulak melantak gini

Gula pula, akan hasilkan protein AGE (nama pun dah bermaksud tua) yang akan rapuhkan kolagen dan elastin kita.

kesan reseveratol vivix
personally, pada sesiapa yang mahukan pencegahan/perawatan menyeluruh kulit akibat lambakan AGE dalam kulit, elok ambil resveratrol, seperti yang terkandung dalam Vivix. KLIK SINI ya.

*oke, malam ni kita set alarm agar tidur awal ya. ^^v

Bersenam (Dengan Konsisten)

Nombor dua isu yang buat orang malas nak lakukan ialah senaman yang dilakukan dengan konsisten – senaman membantu tubuh untuk boost aliran darah (agar mudah nak detoks bahan kotor dengan cepat) serta menggunakan oksigen dan tenaga dengan lebih efisien – kulit akan glowing dari dalam!

healthy-fit-woman-art
senaman yang dibuat pun perlu sesuai dengan tubuh anda. KLIK SINI untuk ketahuinya

Menggunakan Bahan Kecantikan Yang Sediada Di Dapur

Percaya atau tidak, bahan yang sedia ada di dapur boleh dijadikan sebagai satu sumber kecantikan tau. Hey, nenek moyang kita buat camtu juga, memang awet muda habis kulit mereka.

french-women-via-
Ya, tidur yang cukup juga adalah salah satu tips untuk cantik bagi orang Perancis. KLIK SINI untuk info lanjut.

Contoh mudah seperti yang Shai biasa amalkan, ialah kunyah sedikit tomato yang dipotong untuk sumber vitamin C dan antioksidan lycopene (bakinya buat masaklah, hehe) ataupun sambil-sambil pecahkan telur untuk buat lauk, kan ada baki putih telur di dalam kulit, Shai ambil dan sapukan ke hidung sebagai mask penegang kulit muka (boleh guna ais untuk kesan yang sama). ^^v

Malah, hampas teh yang telah digunakan boleh disapu dan digosok ke kulit muka untuk jadikan kulit lebih pinkish gitu.

Bangs-Short-Women-Korean-Bob-Hairstyle-Trends-2012
wanita jepun dan korea dikenali dengan kulit flawless pinkishnya. apa rahsianya? KLIK SINI

Apa yang dimakan untuk tubuh, pasti akan tertunjuk jua di kulit.

Berjinak-Jinak Menggunakan Retinol

Menggunakan retinol bukan lagi terhad pada yang berfulus atau yang dah berkedut seribu. Muda-muda pun kena guna retinol tau.

Kerana bahan ini (dihasilkan dari vitamin A) ialah nombor satu dalam rutin anti-aging – ia berfungsi untuk buang keluar sel kulit mati, membantu penghasilan sel kulit baru, serta mencantikkan kulit dari dalam.

Tak perlu yang beli kat klinik tu. Yang tu power punya dan untuk kes teruk sahaj. Kalau kulit masih muda, kita hanya perlu gunakan yang rendah kandungan retinol (biasa dalam 0.1-0.5% kepekatannya).

Namun hati-hati ya, retinol ni perlu berhati-hati sedikit kerana ia membuatkan kulit terlalu sensitif di awal penggunaan.

Dan bagi Shai, kalau ada benda yang mudah dan menjimatkan belanja, kenapa tidak kita menggunakannya? Ni dia, Shai kirakan siap-siap kos 1 unit untuk memudahkan anda. ^^v (you’re welcome).

Set Kecantikan Bajet, Murah ke ni?

Bagi Shai kalau nak tahu murah atau tidak, ialah kita lihat betul-betul kandungan yang ada dalam setiap produk, serta dapatkan kos penggunaanya untuk seunit (baru boleh bajet untuk kos harian dan bulanan ye dok?).;)

Testimonial-2BSet-2BD-2B-2BWajihah-2BRashid-2B1_
Testimoni, menggunakan set bajet yang sesuai dengan kulitnya ja 😀

Nama pun set bajet, maka ia adalah 5 komponen yang paling asas dan mempunyai fungsi tersendiri. Nak ambil satu-satu ikut masalah kulit yang utama boleh, nak ambil semua lagi lah bagus, barulah dapat rawat dan cegah dengan menyeluruh.

Kerana semua orang berhak untuk cantik, kan? Seperti quote di bawah ini:

kecantikan itu harta

Apa Yang Ada Dalam Set Kecantikan Bajet Ni?

Dengan menggunakan akronim ABCEsp! ^^v

Vitamin A – Carotomax

Sumber campuran pelbagai karotenoid daripada vitamin A, maka secara asasnya ia berfungsi lebih kurang sama seperti retinol (memulih dan merawat kesan penuaan). Kalau dah nampak kedut tetap di kulit atau dah masuk umur 30-an memang Shai rekomenkan supplemen ni.

astaxanthin
Antara kandungan dalam Carotomax. KLIK SINI untuk baca manfaat astaxanthin pada kulit

Kos 1 kapsul: RM2.60

B vitamin – B-complex

Dilengkapi dengan asid folik, vitamin B yang terkandung dalam setiap tablet adalah lengkap dan paling utama jika anda nak jaga kesihatan rambut, kuku, dan kulit. Malah, orang yang kerap ambil vitamin B ni, kulit dia lebih moist dan plump gitu tau.

B-complex-shaklee-banner1

Kos 1 tablet: RM0.47

Bukan Botox je oke! KLIK SINI, dan ketahui kenapa vitamin ini jadi pilihan selebriti Hollywood sorang ni.

Vitamin C – Sustainable Release Vitamin C

Sumber vitamin C 500 mg dengan vitamin P (ape kebende vitamin P tu? KLIK SINI) yang dibebaskan secara beterusan selama 5 jam. Vitamin C alami ini dibuat dari sumber non-GMO jagung, agar ia tidak pedih dan tajam dibandingkan dengan vitamin C bersumberkan oren, apalagi sumber dari makmal sintetik. +.+

orange

Dan seperti yang kita tahu, vitamin C ni komponen utama dalam penghasilan kolagen. Jadi untuk kulit kendur dan kusam, elok telan 2 biji Vitamin C SR ini setiap hari.

2,3 tablet ni yang Shai guna buat masker
2,3 tablet ni yang Shai guna buat masker

Oh ya, kos 1 tablet: RM0.54

Vitamin E – Vita-E Complex

Vitamin E (400iu) ini mengandungi mineral selenium agar antioksida memulih ni dapat diserap sepenuhnya. Amat perlu kalau kulit korang dipenuhi parut dan cela bekas jerawat kerana vitamin E ini sifatnya memulih. 🙂

set cantik c e
KLIK SINI untuk baca review Shai menggunakan kedua-dua supplemen ini, serentak

Kos 1 kapsul: RM1.31

Sumber protein – ESP

ESP ini lah yang paling hot selling kerana fungsinya menyeluruh dan kerana kandungannya pekat – ia berkesan. Titik.

esp-2Bbenefits-2Bskin

Sumber pati protein ini perlu kerana tubuh kita, setiap sel pun dihasilkan daripada protein. Jadi logiklah protein tambahan diperlukan untuk cegah kulit nampak tua ye dok. ^^v

Kos 1x ambil (anggaran penggunaan 2 bulan, 3 skup sehari): RM0.80

Biasa Shai guna sampai 4 bulan juga tau ESP ni. Dan ini buktinya. ^^v

review ESP
KLIK SINI untuk baca review Shai menggunakan ESP. Update mingguan oke

Oh ya, anda boleh KLIK SINI untuk senarai penuh supplemen yang khas untuk kecantikan dan kesihatan kulit untuk mudahkan anda membuat pilihan.

Em.. Tak boleh murah lagi ke?

Jika perlu, anda boleh contact Shai di 017-915 3260 atau bertanya terus di fb Shai untuk konsultasi (free aja) agar memudahkan anda mengetahui supplemen mana yang sesuai untuk masalah kulit dan bajet anda. Insya Allah Shai boleh bagi anda penjimatan yang berbaloi untuk anda. 😀

Kerana semua orang berhak untuk cantik. Kan?

UPDATE: Mulai 2019 ini, Shai tidak lagi menyediakan penjualan dan konsultasi berpandukan produk shaklee, kerana kekangan masa dan tenaga. Instead Shai fokus lebih kepada konsultasi produk digital Shai iaitu panduan gastrik dan juga siri Weightloss Workbook.

*ya, konsultasi berjela-jela yang Shai sediakan hanya untuk produk digital ja la ni; makin ramai nak jaga, terima kasih atas sokongan ya. 

Info dalam page produk shaklee dikira sedekah ja lah; boleh contact seller2 shaklee lain yang sesuai. 😀

signature-mommylotte 2

Like dan share jika bermanfaat!

Artikel Berkaitan

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge