Accidentally ke Genting Highlands

Huh? Apa yang dimaksudkan accident ke Genting?

This is what happen when you go out with spontaneity, so basically tak prepare apa pun masa nak p. Tapi syukur alhamdulillah, kami p genting cantik n smooth je without any hiccups.

Asalnya hari ahad 16/11 saya dan anak a bit tak senang duduk kat rumah. Mana taknya, sejak Ahad lepas (masa g bengkel nutrisi), pengasuh dia Kak Izan ada bagitau Naz ada rupa macam nak demam, so standby lah kan.

Tup2 selasa dah official demam.

Kesian tengok dia asyik batuk, luak2 sebab kahak tak lepas sume..

IMG-20141111-WA0022
kesian tengok Naz demam2 gini

Kesian kat Naz, kesian lagi lah kat ummi dia sebab berjangkit demam sama! Dua2 kami berjangkit demam. Sabo je lah..

Puas membebel tentang kepentingan menjaga kesihatan pun tak boleh jugak hari2 memandangkan banyak kerja bertimbun dan beranjak dan berlari bila dah demam ni.

Stok vitamin C dah habis, beli gak lah yang baru, yang chewable punya untuk 1 family mengunyah masa kena infeksi nih (1 tablet = 1 1/2 oren, banyak gk vitamin C dia).

Alhamdulillah esoknya demam dah kebah, tinggal batuk sket2 je lagi. Naz dah mula aktif semula, maknya pun ikut sama sihat, boleh lah buat kerja jugak walaupun guna hp ja..hehe..

Jadi by Sabtu kami dua dah restless..bawling nak keluar jalan2 n we’re promised to go out by Ahad.

Macam mana boleh sampai ke Genting Highlands?

 

route
Ikut ke genting melalui jalan biru tu

We traced routes back when we drive through here nak carik rumah masa tu..hehe..masa tu tempat2 ni terasa begitu asing. Takut pun ada. Masa tu uncertainty is in the air and we wondered if we should sleep in the car, again.

Naik bukit genting sudaa..

Sbb ke sana ikut jalan dalam memang melalui KKB). Sekali out of the blue ambk left turn ke Genting Highlands..haha..plesant surprise gak lah. Yang pasti, suami senang hati sebab kereta dah selamat sket bawak. 🙂

Naik bukit genting, sejuk2 je. Kebetulan kami mai, agak perfect timing jugak sebab sejuk yang amat. Cuma yang takut sebab angin agak laju, jadi suhu yang lagi bertambah2 sejuklah.

Nasib baiklah bawak baju spare untuk Naz, pakaikan aja dua lapis untuk dia. Seluar pulak dia tak mau tukar. Kami ni ha, yang tak jangka nak p genting, tahan je lah sejuknya dengan baju nipis nih (suhu macam dah rasa 10 Celsius dah, tau dah sebab dulu aircon 16 Celcius tahap sejuknya kat mana).

IMG-20141116-WA0030
first selfie kami bertiga.hehe

Sampai Genting syukur jumpa jgk parking (park dekat first world, untuk mudah access ke lobby sume), dapat pulak parking betul2 depan pintu masuk lif.

Memandangkan hari Ahad, agak happening lah dengan family jalan2 kat sana. Bunyi musik banging cam kita dah kat club dah.Ada pertunjukkan magic show yang interesting dan jugak tak tau mana datang ada koreografi menari yang lebih kurang cam lagu Control Myself (ada pakcik makcik dok kat tangga tengok dengan muka berkerut, mesti fikir “bakpolah mung nari gitu..berat nanang“).

Naik ke tingkat atas, ada banyak gak kedai2 outlet yang menarik. Ada gak org buat demo mcm mana gula-gula keras dibuat. sangat menarik sebab buat guna tangan (dapat sampel lagi). Macam-macam flavor imaginable, even durian!

IMG-20141116-WA0036

Apa yang berlaku kat genting?

Since outdoor belum siap lagi (until 2016), kami ambil kesempatan untuk explore indoor betul2, sebab dulu kami p pun takat tumpu kat outdoor je. Bagi Naz lari sepuasnya (which dia lagi suka duduk kat tiles batu, belek2 ukiran kat batu..haish), makan ala carte aja kat KFC (serius, duit kena banyak gak lah sbb cm tambah 4,5 hengget untuk setiap item, so get ready extra RM20 untuk 3,4 item) dan sambung jalan sampailah 6.30pm balik. 🙂

Turun bukit genting

Turun tu yang paling best sebenarnya sebab pemandangan yang sangat cantik, masa tu masih sejuk, penuh kabus.. Berhentilah sekejap untuk ambil2 gambar, dan Naz seronok sangat sebab wap air dari kabus2 tu tempias kat dia.

genting

 

 

Sejam kemudian kami dah sampai rumah. Naz kepenatan tidur awal dan all in all, seronok sangat2 just jalan-jalan rehat sekejap, walaupun sekadar ‘picnic’ ke Genting Highlands. 🙂

P/S: video ada kami rakam tapi tak payahlah upload, sebab asyik2 ulang sejuk dan Silent Hill.

Like dan share jika bermanfaat!

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge