5 TIPS Memilih Kolagen Yang Sesuai Dengan Kulit

Kita kalau buka facebook, benda biasa kita npk ialah newsfeed yang penuh dengan produk kecantikan – bahan mesti ada kalau tak glutathione,  mesti kolagen, ye dok? Of coz lah kolagen sgt3 penting untuk skin uolls.

Kulit kita sendiri dibina dari serat kolagen dan elastin, berfungsi untuk maintainkn struktur kulit dan pastikan ia anjal.

Tapi biasalah, bila umur dah meningkat, badan dah makin slow nak hasilkan kolagen sekencang masa awal2 muda dulu.

Apa korang nak buat kalau dah kulit start kendur, penuh garisan halus, dan tak gebu bila disentuh? Kita mestilah topup balik dengan sumber kolagen di luar supaya kulit muka sentiasa nampak muda.

Bak kata orang putih, youthful skin.

Sebelum korang nak pilih kolagen, untuk lebih selamat dengan baca tips mudah memilih kolagen dlm produk pilihan korang.

Dengan tips ini, korang akan lebih yakin dengan memilih produk yang serasi dengan kulit dan yakin produk kolagen tu akan berkesan untuk kulit korang.

Cara mudah nak pilih kolagen yang sesuai untuk kulit

1) Sebaiknya tahu jenis kolagen yang terkandung dlm produk pilihan, kerana tak semua kolagen boleh digunakan untuk kulit.

Terdapat 28 jenis kolagen yang wujud ni tau (banyak tu) dan kebiasaanya Jenis I, II, dan III yang biasa ada dlm produk kecantikan.

Mengikut kajian bebas dari Kyoto Prefectural University, pengambilan kolagen Jenis I terbukti untuk membaiki struktur kulit secara keseluruhan.

Kalau Jenis II pulak, biasa untuk merawat sendi yang dah tua (kalau yang cepat lenguh kaki, boleh aje sembuh dengan pengambilan kolagen Jenis I).

Paling best, Jenis I sbb menjadikan kulit mulus dan gebu.

Tau tak kenapa kulit baby lembut sgt smpi kita rasa nak mintak tukar je ngn kulit kita (ke kita je buat gini. Kikiki..) Sebab kulit yang muda mengandungi kandungan kolagen Jenis III lebih dari Jenis I – semakin usia meningkat, kolagen Jenis I yang lebih kukuh akan gantikan yang Jenis III tu.

download
oh..kalau lah dpt kulit segebu cam baby.. sapalah yang nak menolak kan..

Sebab tu kulit orang dewasa lebih kuat berbanding kulit baby.. walaupun dijaga molek, tak segebu sangat cam kulit baby kan..huk huk..

2) Makan kolagen pun, sebaiknya kena tengok juga potensi kolagen untuk dihadam, diserap, dan dihantar ke lapisan bawah kulit (dipanggil sebagai dermis).

Kolagen ni sebenarnya molekul yang sgt besar, selepas dicerna pun masih besar gedabak untuk kulit kita nak gunakan. Apa akan berlaku pada kolagen gedabak tu? Masuk ke usus sebelum dibuang je lah..

Untuk tahu kolagen yang sesuai dengan kulit kita, ia ditentukan oleh berat setiap molekul kolagen, dipanggil unit Dalton. Kebiasaanya, produk kecantikan mengandungi 3,000 hingga 50,000 Dalton, Saiz yang biasa supaya kolagen mudah diserap dan boleh digunakan untuk kulit.

Dalton-Shaklee-Collagen-Powder

Ertinya kolagen ni selepas dihadamkan, ia terus diserap dengsn segera ke lapisan dermis untuk mula proses remajakan kulit, tanpa ada yang tertinggal.

3) Lepas guna kolagen ni apa yang akan berlaku pada kulit korang?

  • Menambahkan keanjalan kulit
  • Memulih dan maintain struktur kulit
  • Menghilangkan cela yang biasa ada dekat kulit (parut jerawat, kulit tak sekata)

Selain itu, kulit tubuh juga kelihatan muda, rambut pun lembut dan bersinar, malah tubuh pun semakin sihat – collagen ini ada dalam setiap tisu dan tulang tubuh kita ya.

testickolagen4

Kolagen apa yang memenuhi ciri-ciri di atas? Klik sini untuk ketahuinya.

Psst; kolagen yang saya cadangkan ni, saiz dia 1,000 Dalton je tau. 🙂

UPDATE: Mulai 2019 ini, Shai tidak lagi menyediakan penjualan dan konsultasi berpandukan produk shaklee, kerana kekangan masa dan tenaga. Instead Shai fokus lebih kepada konsultasi produk digital Shai iaitu panduan gastrik dan juga siri Weightloss Workbook.

 

*ya, konsultasi berjela-jela yang Shai sediakan hanya untuk produk digital ja la ni; makin ramai nak jaga, terima kasih atas sokongan ya. 

 

Info dalam page produk shaklee dikira sedekah ja lah; boleh contact seller2 shaklee lain yang sesuai. 😀

Like dan share jika bermanfaat!

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge