Persediaan Untuk Ramadan Yang Shai Buat

Tak macam dulu-dulu, Shai lebih suka tunggu bulan puasa dari hari raya. Selain amalan masa ni berganda-ganda dapat pahala, makanan pun sedap sebab banyak jenis lauk boleh dicuba. cuma tu lah, nak tahan masa siang hari tu boleh lembik juga badan (tambah lagi Shai ni jenis makan kerap – kuat makan sebenarnya). Jadi mungkin cara persediaan ini juga boleh membantu anda juga. Continue Reading

Like dan share jika bermanfaat!

Teknik Urus Masa Dengan Pomodoro

Seperti dalam post terdahulu ada Shai beritahu yang dengan teknik urus masa sekarang ni,  Shai uruskan pelbagai bisnes, freelance writing, konsultasi untuk supplemen (selalunya untuk gastrik dan atkins, tak tahu kenapa. Hehe), dan juga build 2 jenis bisnes, melalui 3 blog berbeza. Dan salah satunya ialah blog ini lah. Ada Pelik macam mana Shai uruskan semua ni, yang belum kira urusan rumah dan juga homeschooling anak? Teknik tomato ini rahsianya. Continue Reading

Like dan share jika bermanfaat!

Flash Cards: Arahan Mudah untuk Anak

cue flash cards mommylotte

Dalam beberapa hari ini agak jenuh juga nak minta/berikan arahan mudah pada Naz. Loyar buruk satu hal, suka sangat menyorok dalam tilam dan bantal bertimbun lepas tu acah-acah panggil ‘ummi’. Sekali sekala orang akan kata nak bermanja. Kalau dah setiap kali dan waktu kalut macam mana? Cue/flash cards lah jawapannya. Continue Reading

Like dan share jika bermanfaat!

Tips Untuk Elak Rasa Nak Muntah Kemas Rumah. Hari-Hari

Hari-hari kemas benda yang sama mesti ada rasa satu hari tu cam nak muntah je tengok, rasa nak lari dan take 5 sekejap untuk rehat tak fikir apa langsung. Rilek-rilek.. Kita semua sama, dan yang tu lah adalah tanda kekuatan seorang isteri/ibu. ^^v Dan ini adalah tips menguruskan rumah dengan mudah, yang diamalkan Shai tiap-tiap hari. Continue Reading

Like dan share jika bermanfaat!