Finally

Fuuh.. dah lama tak update apa-apa. Dekat setahun juga senyap tanpa berita and suddenly here I am, writing a blog post, simply out of conscience.

Cukuplah sekadar tahu yang Shai ada lalui something yang agak mengejutkan to the core. Got me frozen and shutting myself out. Because I couldn’t bear to pretend and lie that everything was dandy when it’s broken. Continue Reading

Like dan share jika bermanfaat!

Erti Raya 2014 pada kami

Naz kemamaian un tuk menyambut raya..

Apa cerita anda pada raya tahun ini? 


Gerenti best dan meriah dengan sedara mara yang datang kan? Masa ni lah nak update cerita depan2 (kalau tak selalu ikut fb n whatsapp je kan). Yang dah dewasa kalau bujang konfom soalan cepu emas ni keluar:

Ngko bila nak kawin nih?


Hahha.. Rasanya takda sapa yang bujang boleh melepas soalan ni. Saya sendiri dah kena. bukan sekali, 4,5 kali kot.  

Dan kadang-kadang sedara mara dan sepupu tanya banyak sangat sampai kita pulak naik malu.

Tapi tu dulu, tahun ni raya 2014 adalah sangat bererti bagi saya kerana dapat menyambut Aidilfitri dengan en. somi dan anak tersayang,  di rumah kami.

Rancangan awal kami untuk beraya di Penang (rumah mak+kampung) tak kesampaian sbb kebetulan dekat2 raya ada urusan2 bisnes en.somi, jadi planning balik lambat sedikit dengan balik kampung dari Penang terus ke Besut (kampung en.somi). Ala-ala road trip backpackinggitu.

Pagi-pagi bersiap berbaju raya, salam2, dan semayang raya nak buat apa lepas tu? 
Kita JALAN-JALAN ler.

KL – Times Square – Pavillion


Naik kereta terus drive masuk KL, benda pertama kita perasan mmg jalan agak lengang, Jadi agak cepat sampai di tempat yang biasanya super sesak di Times Square.

Lepas cari parking terus sarapan dan pusing2 di sana. Hajat di hati nak beli marimo tak jumpa. 

Memandangkan banyak lagi masa walaupun dah puas pusing2 kt Times Square (bayar parking 9 hengget woo), naiklah Monorail ke Jalan Imbi untuk Pavillion. 

Akhirnya jumpa gk kedai yang jumpa Marimo kt area Tokyo Street.


Yang bestnya, beli depan2 ni saya dapat pilih marimo yang ada anak kecik2 sekali (dalam bentuk gumpalan kecil) kira 2 in 1 punya belian. Alhamdulillah rezeki (dekat sebulan lebih mengidam nak bela marimo sebenarnya).
[Harga saya beli RM23 dan RM18. Marimo dalam jar depan pemadam api tu RM98 sebiji tuu..]


Begitulah ringkasan keluarga kami sambut raya di KL. Kan dah bagitau lain dari lain. XD

Nak beraya di rumah kawan kena tunggu sebab semua balik kampung. Sampai dalam 2 Ogos bolehlah beraya di rumah Kak Zanaa. Pekena mi sup special ngn test ESP untuk first time (sedap gk campur ngn air oren) dan anak pun seronok ramai kawan baya2 dia untuk main sama.

Sambung pulak lagi beraya kt shopping complex Alamanda (kami ni asyik beraya kt tempat camni je).

Sekian sambutan raya dari kami. Huhu..rasa kurang jugak sebenarnya sebab tak meriah cam biasa ada time raya. Lain tahun mungkin rezeki kami datang untuk merasa raya dengan erti sebenar, insyAllah.  🙂

Like dan share jika bermanfaat!

Yeay! Melalui Ramadhan 2014 dengan jayanya

Yeay! Melalui Ramadhan 2014 dengan jayanya 


Salam semua. Hari ni dah hampir seminggu lebih Ramadan untuk 2014 telah berlalu, apa cerita kawan -kawan sekarang ?
Kehidupan mesti back to normal; rutin, tugas, dan tanggungjawab harian mesti dilakukan dan semestinya mood raya masih ada lagi. 

Time ni lah nak ziarah kwn2, tukar2 kuih raya, dan catch up cerita2 dari kampung, ye dok? Seronok gak dgr cerita kawan2 yg ada aktiviti mcm2 bulan puasa.
Saya punya? Agak boring and predictable. Biasa2 je..Hehehe..
Beberapa minggu sebelum puasa, saya tahu kalau awal2 puasa mmg akan slow je aktiviti harian kerana peringkat awal puasa tubuh kita tengah memulakan fasa detox jadi saya buat:

Trick dengan detoks awal2.

musti ada tiap kali untuk detoks

(tak mau dah lembik2 walaupun berpuasa)

Seminggu sebelum puasa saya latih diri dengan mengurangkan makan secara beransur2, minum banyak air, dan buang toksin jauh2 dengan pekena herblax (2 biji sehari lepas sarap).
Hasilnya, berjaya melepasi halangan awal ketika minggu pertama berpuasa walaupun tahap keaktifan menurun sedikit (kalau tahun lepas dah serupa macam zombie, tambah lagi letih+haus kerana menyusukan anak), boleh lagi gigih mengemas rumah dan bekerja, cuma sekali-sekala ada lagi penatnya. 


Tengah mlm pulak melantak sokmo buat simpan tenaga utk puasa (tak jadi pun sebenarnya) walaupun bukan lapar sangat pun.

Hehehe…

Alhamdulillah, minggu-minggu kemudiannya boleh adaptasi mode puasa dengan jayanya. Malah, dalam keadaan berpuasa kita lebih aktif dari biasa. Mungkin berkat doa minta tak penat over masa puasa dan follow cara berpuasa dengan betul; makan kurma, minum banyak air masak, dan makan yang nilai glisemik rendah (biasanya makanan berserat tinggi) dan lebihkan protein dari nasi2.
Jadi sampai hujung bulan puasa, cukup kurma dan sepinggan kecil nasi untuk alas perut. Kuih muih dan air manis sekadar penghilang gian (tergoda tgk air warna warni cantik kt bazar ramadan). 

air jagung..air keladi..air sirap limau..fuuh..

Aktiviti Ramadan (selain makan)

Syukur juga, anak pun slow2 ikut ummi dan abahnya berpuasa. Bangun sahur sekali dan kerap duduk sebelah bila membaca Quran selepas solat. Tidak dinafikan, bila bulan Ramadan ganjaran pahala berganda2 jadi ni lah kita masanya kita tambahkan kekerapan berdoa, berzikir, dan membaca Quran, dan semestinya tabiat ni yang akan diteruskan walaupun Ramadan telah tamat (anak ummi pun kena ikut juga ya!).

Jujur ckp, kalau kita betul2 kejar barakah dan pahala Ramadan, pasti kita sedikit sedih di akhir bulan, kalau boleh nak bulan Ramadan tu sampai bila-bila. J

Next post, saya nak story mory tentang raya kami sekeluarga tahun ni (lain dari lain I guarantee you). Tungguu!


Like dan share jika bermanfaat!