Tip Jimat Masa, Packing Baju 1 Malam

Kegemaran shai sekeluarga bila nak berjalan-jalan di hujung minggu adalah keluar dari bandar. Dan selalunya tak rancang pun – kebanyakannya adalah spontan dan lebih kepada exploration on the go. Untuk itu shai sentiasa bersiap sedia dengan buat satu cara memudahkan iaitu dengan packing baju untuk 1 malam dalam beg, sebagai langkah bersedia. Yelah, jadi perempuan banyak benda kena fikir. Dengan anak? Continue Reading

Like dan share jika bermanfaat!

Persediaan Untuk Ramadan Yang Shai Buat

Tak macam dulu-dulu, Shai lebih suka tunggu bulan puasa dari hari raya. Selain amalan masa ni berganda-ganda dapat pahala, makanan pun sedap sebab banyak jenis lauk boleh dicuba. cuma tu lah, nak tahan masa siang hari tu boleh lembik juga badan (tambah lagi Shai ni jenis makan kerap – kuat makan sebenarnya). Jadi mungkin cara persediaan ini juga boleh membantu anda juga. Continue Reading

Like dan share jika bermanfaat!

Teknik Urus Masa Dengan Pomodoro

Seperti dalam post terdahulu ada Shai beritahu yang dengan teknik urus masa sekarang ni,  Shai uruskan pelbagai bisnes, freelance writing, konsultasi untuk supplemen (selalunya untuk gastrik dan atkins, tak tahu kenapa. Hehe), dan juga build 2 jenis bisnes, melalui 3 blog berbeza. Dan salah satunya ialah blog ini lah. Ada Pelik macam mana Shai uruskan semua ni, yang belum kira urusan rumah dan juga homeschooling anak? Teknik tomato ini rahsianya. Continue Reading

Like dan share jika bermanfaat!

Tip Menguruskan Rumahtangga Dalam Masa Singkat

Tip-tip yang adalah dalam post ini adalah yang Shai sendiri gunakan untuk uruskan pelbagai aspek di rumah. Mana tak nya, selain uruskan budak kici sorang ni (dengan homeschool nya on top of makan minum, bergusti, dll), Shai juga ada buat freelance menulis artikel, urus 3 bisnes yang agak berbeza niche, selain dahulukan masa untuk Boss Besar, dan masa kita tidak ketepi pun, tapi kita multitasking sendiri. Cemana tuh? Continue Reading

Like dan share jika bermanfaat!