Diastasis Recti – Masalah Rahim Wanita yang Mungkin Terlepas Pandang

Terdapat satu kondisi atau masalah rahim yang dinamakan sebagai diastasis recti – kondisi otot perut di tengah (core abs) yang terbuka dan longgar, biasanya berpunca daripada bersalin (otot bahagian tersebut yang mengalami regangan maksima selama 9 bulan 10 hari). Regangan ini, tidak berkesan dengan rutin senaman biasa (seperti sit ups) sebaliknya hanya akan memburukkan lagi keadaan. 

Continue Reading

Like dan share jika bermanfaat!

10 Amalan dan Tips Kuruskan Badan

Pelbagai jenis tips kuruskan badan yang ada di internet, yang mana satu sesuai dengan anda? Kerana untuk turunkan berat badan yang berlebihan memerlukan kita ambil kira pelbagai faktor/sumber untuk mendapatkan hasil terbaik dan sihat (lagi-lagi kalau urgent sampai 10kg dalam sebulan). Jika tidak, alamatnya berat badan akan naik mendadak semula, memberikan kesan tak baik untuk jangka panjang. Jadi sebaiknya biarlah berterusan dan (haruslah) selamat, dan ini antara tips kuruskan badan yang Shai sendiri amalkan untuk turun dan kekalkan berat badan. Continue Reading

Like dan share jika bermanfaat!

Bersenam 7 Minit Sehari Dah Cukup Dengan 7-Minute Workout

Kalau dulu biasa kita dengar senaman selama 20 minit, tiga kali seminggu? Somehow dari pemerhatian Shai kekerapan itu agak tak praktikal, khususnya bagi yang sibuk. Lagi-lagi kalau tiga kali seminggu biasanya lepas rutin ketiga dan nak tunggu minggu depan punya nak bermula masa tu dah hilang momentum nak bersenam. Betul tak? Mungkin sebab itu, 7-minute workout lebih sesuai. Continue Reading

Like dan share jika bermanfaat!

Kurus Dengan Menyeluruh – Healthy Fitness

Antara isu yang biasa dibincangkan dalam sesi diskusi dengan personal coaching Shai dengan mentee, ramai bertanya mengenai potensi kita untuk kurus, especially ayat cepu emas ni “berapa kilo saya boleh turun dalam sebulan?”. Walhal,nak kurus dengan bantuan sebagai pemudah cara, perlulah menyeluruh tak boleh main separuh-separuh je. Continue Reading

Like dan share jika bermanfaat!

Dalam Trending: Antioksidan Untuk Kurus

Dari kebiasaanya kita anggap antioksidan adalah satu sumber yang diperlukan untuk penjagaan kecantikan kulit dan kesihatan secara menyeluruh, antioksidan juga berguna untuk membantu kita turunkan lebihan berat badan, secara tak langsung melalui pelbagai proses dalam tubuh. Continue Reading

Like dan share jika bermanfaat!