Pengalaman Orientasi Sekolah PPKI Untuk Naz

sekolah PPKI, sekolah integrasi, autism, sekolah rendah, orientasi

Pertama kali ada pengalaman orientasi sekolah untuk anak. Berdebar juga sebab tak tahu nak bawa apa, melainkan mesej whatsapp yang cikgu penyelia ppki sekolah hantar, hanya anak perlu pakai baju seragam sekolah ja. Dan dokumen/keperluan lain akan dibuat selepas itu. Haruslah, kita yang planner addict ni, planner harian tetap dibawa untuk standby catat nota. πŸ˜‰ […]

Continue Reading

Idea Untuk Anak Autism Membaca

Dah lama Shai mencari tips untuk anak autism membaca sebelum ini, dalam persediaan awang ni nak masuk sekolah rendah, dan juga sebagai latihan untuk dia sendiri seawal yang mungkin. Tapi tu lah, dengan Naz being mildly autistic this will certainly be a challenge, as most of these kids diagnosed as taking things literally hehe.. Like […]

Continue Reading

Potty Train Anak Yang Mild Autism: Pengalaman Shai

Isu potty train untuk anak yang mild autism ni lama diperkatakan. Kerana banyak dan berbagai cara penyelesaiannya. Dan kerana itu saja Shai nak berkongsi sebab banyak come across pertanyaan mengenai potty train, khususnya untuk anak yang ada autism. Tekniknya pada pandangan Shai adalah sama seperti kanak-kanak lain; cuma perlu lebih penekanan dan kawalan banyak faktor […]

Continue Reading