Tips Untuk Memudahkan Homeschool Dengan Anak

homeschool, tips homeschool, tips mudah homeschool

Tips untuk memudahkan homeschool ni banyak dikongsikan dalam banyak artikel dan pada Shai personally, ia bergantung kepada apa yang kita ada, dengan peel anak kita sendiri. Idealnya mestilah boleh spare fulus untuk alat-alat homeschool dengan tutor di rumah ye dok; tapi takpa, dengan effort ibu bapa nak homeschool anak (tak kira dia sekolah atau tak) […]

Continue Reading

Melatih Anak Autisme Untuk Lebih Fleksibel

kanak kanak autisme, anak tantrum

Nak melatih anak autisme untuk lebih fleksibel ini bukan sesuatu yang mudah woo..Tentang budak-budak khususnya yang autisme ni, depa lebih kepada fixed behavior, yang lihat sesuatu benda sebagai mutlak, sebagai hitam putih semata-mata and shades of grey senang cerita. Melatih Anak Autisme Untuk Lebih Fleksibel Dengan Naz Yep, itu yang Shai sedang hadap dengan Naz […]

Continue Reading

Pengalaman Orientasi Sekolah PPKI Untuk Naz

sekolah PPKI, sekolah integrasi, autism, sekolah rendah, orientasi

Pertama kali ada pengalaman orientasi sekolah untuk anak. Berdebar juga sebab tak tahu nak bawa apa, melainkan mesej whatsapp yang cikgu penyelia ppki sekolah hantar, hanya anak perlu pakai baju seragam sekolah ja. Dan dokumen/keperluan lain akan dibuat selepas itu. Haruslah, kita yang planner addict ni, planner harian tetap dibawa untuk standby catat nota. πŸ˜‰ […]

Continue Reading

Idea Untuk Anak Autism Membaca

Dah lama Shai mencari tips untuk anak autism membaca sebelum ini, dalam persediaan awang ni nak masuk sekolah rendah, dan juga sebagai latihan untuk dia sendiri seawal yang mungkin. Tapi tu lah, dengan Naz being mildly autistic this will certainly be a challenge, as most of these kids diagnosed as taking things literally hehe.. Like […]

Continue Reading