Minimalism Bullet Journal Yang Simple

minimalism, minimal, bullet journal, planner, travelers notebook

Minimalism bullet journal ni yang Shai dah lama amalkan sistem bullet journal ni. Dan setakat ni sistem ni sangat memudahkan dan Shai berpuas hati. Mana tak nya, lain orang lain keperluan dia dalam merancang masa/agenda dia jadi dengan sistem bullet journal ni (bujo for short) dia ikut korang nak letak apa, nak rancang apa. Serius!

Planner yang ikut kita, bukan kita yang ikut dia hehe..

Anyway, dalam post ini adalah khusus Shai curate dan kongsi layout/spread bujo yang minimal dan simple untuk idea korang (dan Shai juga hehe). Sure, dalam ig, pinterest memang ada yang boleh doodle dan watercolor painting kaw-kaw dalam planner depa tapi serius ia bukan suatu yang wajib.

Macam Shai cakap tadi, planner tu yang ikut kita. Kita lukis orang lidi kalau nak sangat lukis pun tak apa. Janji dengan planner tu, menjadikan hidup lebih tersusun dalam membuat kerja. 😉

Dan dalam sistem bujo ini dibahagikan kepada beberapa bahagian utama iaitu yearly, monthly, weekly, dan juga (kalau korang nak) daily, serta ekstra yang dinamakan collection < hat ni korang nak track sesuatu yang penting macam diari makanan ke, menu lauk di rumah ke, bil kena bayo, mahupun track perkembangan anak.

Semoga spreads yang Shai cari dan kongsikan di sini, membantu korang ya. 😀

Yearly Spread

Yearly layout ini khusus untuk agenda tahunan. Biasanya korang tulis tarikh2 penting, nak set appointment dsbg dan akan dirujuk setiap bulan supaya tak terlepas.

Macam dalam gambar di bawah ini, dia tulis tarikh setahun dan juga kotak asing untuk setiap bulan untuk catatkan appointment atau tarikh penting. Nak mudah pun boleh, print aje kalendar dan tampal. Setel.

Sumber: Pinterest

Yang ini pula layout yang dia asingkan ikut bulanan siap-siap.

https://aminoapps.com/

Yang ini pun sama seperti layout sebelumnya. Nampak kosong dan luas kan? Minimal macam ni lah, guna satu pen/pensel je.

https://www.tinyrayofsunshine.com/

Monthly Spread

Monthly spread pula adalah khusus untuk bulanan. Jadi apa-apa korang nak catat yang spesifik dekat bulan tu ja, korang catatkan.

Macam standard layout bulanan yang kita tengok, seperti dalam gambar ni.


Sumber: Pinterest

Yang ni pun lebih kurang sama, cuma ada guna highlighter lain warna untuk benda berbeza (kerja ka, rumah, anak ka).

http://productiveandpretty.com/bullet-journal-monthly-spreads/

Layout ini pula dengan tarikh ditulis menegak.

https://bulletjournal.com/

Weekly Spread

Weekly spread pula adlaah layout yang kita akan gunakan hari-hari dan umumnya, ini layout paling banyak digunakan berbanding daily spread (ada dekat bawah). Kat sini lah korang catat nak buat apa, lauk nak masak apa, ada temujanji dengan klinik ka, jalan-jalan dekat mana, mak nak datang rumah ka dsbg.

layout ini paling kerap Shai gunakan sebab senang, bahagi kotak ikut hari dah setel, dan baki ruang Shai letak menu dan ekstra nota jika ada.

View this post on Instagram

[Werbung/Advertisement] ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Hey Guys, I’m a little late but I’ve been busy filming all day and I finally got a new video together! 🙌🏼 I incorporated a small productivity or time tracker into my weeklies at the bottom right corner to keep track of the time that’s flying by. I need a day with 48 hours. 🙄 anyone else feeling the same? 🙈 now I’m off to packing my suitcase, the flight to Germany is in 12 hours. ✈️ . . #bulletjournal #bujojunkies #bulletjournalcommunity #planner #plannercommunity #plannergirl #filofax #filofaxing #stationary #wearebujo #germanbujojunkies #plannerstamps #studiol2e #nuuna #notebook #planwithmechallenge #journalspiration ‭‭‬‬#minimalbujo #minimalbulletjournal #minimalistbujo #minimalistbulletjournal #weeklyspread

A post shared by M A R I E (@journalspiration) on

Yang ini pula menggunakan warna kelabu cair untuk highlight hari dan juga minggu dalam bulan tersebut. Nampak sejuk je.

Still dikira minimal sebab hanya satu dua warna ja. 😀

 

 

 
 
 
View this post on Instagram
 

 

 

 
 

 
 

 

 

Good morning! Here’s a little shot of this week ☺️

A post shared by CHLOE LINN (@daintilynoted) on

Yang ini pula paling simple dan minimal. Bahagi satu muka surat ke 7 bahagian dan tulis ikut appointment/aktiviti yang korang ada. 3 minit boleh selesai tulis ni. 

 

 

 
 
 
View this post on Instagram
 

 

 

 
 

 
 

 

 

NEW BACKGROUND YOU GUYS!! Do you like it? I was looking for something different than my white desk and never noticed my wooden floor! How stupid am I? . . . Do you like more the spread #beforethepen or #afterthepen ?? Which team are you? Let me know in comments! I think I am #teamafterthepen when I don’t mess it up with my writing. So here it is my filled up weekly. I know the week isn’t over yet but I really love how it turned out. My personal bujo isn’t that full because most of the things I have to do it work related (and my work bujo is a mess), so here are only my personal tasks. . . . Also guys, I started a blog!! How weird is that?! I felt so uninspired yesterday evening that I decided to write a post about finding inspiration. If you wanna check it out the link will be in my bio. ❤️ . . . #bujo #bulletjournal #bujoweekly #bujojunkies #bujosetup #bujoinspo #january #winter #simple #minimal #minimalbujo #lines #januaryspread #januarybujo #weeklybujo #weeklyspread #weeklyplanner #weekly #spread #planner #stationery #geometric #font #wood #simplicity #bujo2018 #tracker

A post shared by Marta (@bullet_journalish) on


Daily Spread

Daily spread ni Shai tak pernah guna sebab tak perlukan tulis sedetail bukan main dalam planner Shai (melainkan untuk nota jurnal kesyukuran dsbg).

Macam layout bawah ni, guna pen dan pembaris je dah setel. 1 minit siap.

https://www.buzzfeed.com/rachelwmiller/planner.cat

Yang ini lawa sangat pada Shai tapi takda courage lagi nak buat layout camni; dua hari dalam satu muka. Banyak info boleh ditulis dalam spread ini. 😀

Yang ni juga lawa dan sangat clean. Ada tracker harian (bagus untuk kita kenal pasti masa kita habis dekat mana). Tasks kena buat serta nota yang perlu dilakukan. Pen, pembaris, dan pensel ja dia guna.

Sumber: Google

Ekstra Spread

Ekstra spread pula adalah collections yang dimaksudkan atdi. Dan ia boleh dalam bentuk senarai, atau tracker untuk apa sahaja yang kita nak guna dan tengok.

Seperti dalam spread ini, adalah layout bulanan khusus untuk senaman dan menu makanan. Senang sekali harung nampak semua, dan ia lebih spesifik untuk kita tengok perkembangan aspek yang kita nak track. 😀

View this post on Instagram

The Monday Meal Plan with a bonus workout schedule . ..#Repost @nosce__te__ipsum with @repostapp ・・・ Something a bit different for my workout and meal plan 😤 I need to strongly focus on my workout schedule and eating habits and thought it deserved a separate weekly thread. Still need to tweak it a bit but let’s see how it goes! . . . Click #bjcmealplan for more of our financial spreads. _________________________________ #bulletjournal #bulletjournaling #bulletjournaljunkies #bulletjournallove #planner #planneraddict #plannercommunity #bujo #bujojunkies #bujolove #handwriting #lettering #typography #bujocommunity #plannergeek #calligraphy #handlettering #journal #mealplan #eatingwell #menu #cooking #eatinghealthy #blog #healthymeals #minimalist #bjcmealplan #bulletjournalcollection

A post shared by BJC | Bujo collection (@bulletjournalcollection) on

Yang ini pula khusus untuk track tabiat kita. Ada orang gunakan untuk track waktu tidur lah, waktu peot lah, waktu ambil ubat, malah nak track perkembangan homeschool anak pun boleh.

Seperti dalam gambar ni, dia track sekaligus termasuk waktu tidur dia sekali.

Sumber: Google

Layout ni dia track khusus untuk peot dia ja (boleh ja tukar nak track apa, ikut korang), dan macam Shai sendiri buat, khusus untuk track subjek dalam homeschool anak 😀

Kesimpulan

Layout ini adalah antara yang menjadi inspirasi/idea Shai nak buat dalam sistem minimalism bullet journal yang Shai gunakan. Senang, cepat siap, dan tak pressure nak melukis mewarna ke apa. 😀

Korang gunakan tak sistem bujo ni, atau baru nak guna? Cer share di komen ya 😀

Korang nak baca lanjut tentang planner yang Shai kongsikan, klik sini ya. Atau nak follow ig Shai khas tentang planner, dekat sini hehe..

Like dan share jika bermanfaat!

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge