Tips Nak Setup Home Office Sendiri

Post ini adalah post khusus untuk ibu yang nakkan tips setup home office sendiri, yang realistik. Perkataan realistik tu penting sebab ia tak cerminkan keadaan sebenar kalau kita cerita macam kita ada bajet dan ruang untuk sediakan home office yang comel seperti yang ada dalam Pinterest.

setup home office, bisnes online, jana duit, WAHM

Tak semua orang ada peluang begitu ye dok?

Jadi sebab tu, post yang realistik ini disediakan untuk bantu kita buat kerja (yang biasanya ada home office ni sebab dia berbisnes online) dan menguruskan rumah dengan teratur, sambil rezeki duit pun masyuk, biiznillah. 😀

Memandangkan kita umumnya berbisnes online dengan anak yang masih kecil, agak mustahil nak buat home office tu dekat bilik sendiri siap berkunci. Naya pulak tak dengar anak teriak dekat bilik sebelah hehe..

Dan hopefully anak behave atau sekurangnya tak ganggu maknya masa sibuk cari duit dalam 2,3 jam gitu.. Sumber gambr: Vogue

Maka dengan itu, mobility adalah kuncinya. Bermaksud korang terkejar2 ke dapur ke anak dan ke pasar sekalipun, home office tetap dekat dengan korang dan boleh uruskan bisnes on-the-go orang kata. 😀

Apa Yang Saya Perlukan Untuk Setup Home Office Saya Ni?

Dan untuk permulaan, haruslah apa yang diperlukan adalah handphone, lengkap dengan apps berkaitan seperti Whatsapp, Facebook, Instagram, dan juga emel. Lain bisnes lain app dia juga seperti ada yang gunakan Telegram sekali dengan Whatsapp, ada yang gunakan Pinterest. Shai siap guna Dropbox sekali untuk share panduan2 yang boleh di print (seperti ebook atkins dan gastrik ni).

Shai tahulah, dulu ada handphone lenovo simple giler takat 100 MB seksanya nak kena clear message whatsapp setiap minggu woo..

Jadi pastikan handphone korang ada apps2 tersebut, dan pandai2 lah ikut memori handphone yang ada. Serta internet yang bersesuaian. Shai sekarang guna yang unlimited Digi, yang RM150/sebulan unlimited, cuma leceh takat nak on wifi laptop kena buka hotspot handphone. Takpalah, tak kisah sangat dengan bayau RM350 Unifi tapi tak boleh kemana-mana. -.-

Komputer/laptop pula ada yang takda. Namun pastinya kalau ada ia suatu advantage kerana lebih banyak fail yang boleh disimpan, dalam pelbagai media. Sebaiknya dapatkan juga thumbdrive sekali khusus untuk fail2 bisnes korang. Yang printer, scanner tu tak wajib. Kalau ada bagus, takda dekat kedai ada sebab tak selalu kita guna. 😀

Yang paling2 penting, ialah sediakan stesen home office korang. Sebab kita tekankan konsep mobility, maka tak perlu meja bagai kalau tak dapat nak adakan buat masa sekarang ni. Cukup dengan satu kotak/raga/beg tote untuk korang longgokkan keperluan bisnes korang dekat dalam bekas setempat, termasuklah alat tulis, fail kosong (untuk di isi dengan apa2 dokumen penting), malah handphone charger sekalipun.

Ha..macam ni. Buku, fail, pen semua longgok dan senang di bawa ke mana-mana. Atau guna raga plastik pun boleh, janji selonggok gini. 😉 Kredit: http://notjustteach.blogspot.com/2011/04/organized-work-bag.html

*Sebaiknya gunakan satu tempat sahaja untuk mudah capai dan bergerak kemana-mana, atau jika dan banyak fail/item bisnes asingkan satu yang lebih kecil khusus untuk pengunaan aktif/currently in use.

*boleh gunakan tip ini untuk asingkan fail2 rumah seperti perjanjian sewa ka, geran kereta ka, surat beranak anak, benda2 gitu selonggok senang apa2 emergency capai ja.

Kesimpulan

Itu saja. Lepas tu labelkan cantik2 dan maklumkan kepada keluarga dan juga anak yang ni mama punya tempat kerja cari duit. 😀

Dan bila nak buat kerja, letakkan kotak/raga/tote sebelah korang dah buat kerja. Sebab tu Shai kata gunakan satu tempat sebab kalau nak balik kampung pun, capai benda tu ja. 😀

Korang boleh baca lanjut post di bawah ini untuk panduan dan tips produktif. Trust me, Shai tulis dari perspektif seorang yang perfectionist (dah tone down sikit alhamdulillah), yang selalu optimize system untuk jimat masa (sebenarnya malas nak buat 2,3x kerja), dan seboleh2 nak jimat mana yang boleh jimat (boleh spend untuk benda lain kan?).

Tips untuk kerja dari rumah, dengan produktif

Cara suri rumah sepenuh masa, banyak masa

Sumber: 1, pengalaman sendiri

Like dan share jika bermanfaat!

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge