Ku Lepaskan Jua Dell Biru i3

Alkisahnya, dell biru (yang asalnya milik en.somi) semakin lama semakin bermasalah, no matter how strong iā€™m denying it. Shai ni agak sayang dengan apa yang Shai ada, sentimental gitu. Hehe.. Dell biru ni banyak masalahnya, namun alhamdulillah sehingga kali terakhir guna ia masih elok, selama 2 tahun juga start dari masalah pertama. Akhirnya, ku lepaskan jua.

dell biru

Dell biru kepunyaan en.somi ini adalah Dell Inspiron (model apa tak ingat), i3 processor, dengan Windows 7. Laju jugaklah since sebelum ini Shai guna Dell bewarna putih yang hanya Windows XP, dengan Dual Core je (sekarang ni laptop tersebut digunakan untuk play video, movie, dan flashcards Naz. Hehe). Dari terbiasa guna XP, Shai makin seronok gunakan Windows 7 pula.

Oh no.. Windows Vista sauk habis! šŸ˜›

Dell biru makin problem selepas suatu ketika dulu habis teruk dia crash sampai hilang semua gambar/movie/ dan video. Apatah lagi, gambar Naz masa baby hilang camtu je. T.T.

Jenuh juga en.somi nak repair semula, sampai kena ambil file menggunakan Linux di startup BIOS (dia sebelum keluar gambar windows tu).

Shai tak reti nak buat, masih amatur lagi. En.somi pro gak bab2 ni. ^^v

Dan makin problem Dell tersebut lepas Naz tertumpahkan air ke Dell, lama kelamaan LCD panel tak boleh digunakan, maka dipendekkan cerita, Dell tersebut digunakan sebagai desktop dengan menggunakan monitor asing, keyboard dan mouse asing.

Dan itulah desktop yang Shai gunakan untuk pelbagai aktivit harian, termasuklah menulis entri di blog.

Hayat Dell Biru Semakin Hampir

Shai cuba jugalah nak repair dell ini (yelah, sayang kot) dan dapat dipastikan kerosakan adalah di bahagian RAM hardware dia. Kalau gitu, memang tak dapat nak buat apa dah. Kerana itu juga Shai tak dapat nak upgrade Dell ini ke Windows 10. Huhu..

Survey Laptop Baru?

En.somi pujuk jugalah dengan bawa Shai survey2 laptop (sayang abang) dan Shai ni takdalah demand apa pun, cukuplah Shai boleh surf2, berblogging dan menulis, download video/movie sesuka hati sampai puas (lagi-lagi Shai ambil kira Naz nak tengok cerita sama), dan kalau nak install game sekalipun, cukuplah game Tomb Raider ka, The Sims ka, Rise of Nations ka..

Janji, keperluan peralatan untuk membuat kerja dan bisnes berjalan seoptimum mungkin.Ā 

Nampak bebeno kuno sket Shai ni. ^^v

Jadi fleksible desktop atau laptop, janji keyboard dan mouse dia sedap nak guna, kerana Shai basically a writer juga.

freelance writing

Order besar tanpa dijangka! KLIK SINI untuk baca pengalaman Shai buat freelance writing dengan matawang USD

Ada satu laptop pula Shai tergoda, HP Pavilion. Perghh..body dia boleh tahan lawa. Putih solid gitu, betul2 feminin.

hp pavilion

Lebih kurang camni lah laptop idaman Shai. hehe

En.somi tak kisah sangat tapi cam tak praktikal kerana akan berlebihan alat elektronik di rumah pula (monitor tu nak buat apa pulak..hehe)jadi cadangan terbaik, gunakan laptop kici, sambung kabel ke monitor, serta beli keyboard dan mouse wireless baru (jenama Logitech).

spec hp pavilion i3

spec HP Pavilion i3, 15.6 inci. Masyukk

Takpalah bertahan sementara, janji kerja boleh jalan lagi. Shai dah bersyukur sangat2 šŸ˜€

Dan idea baru pula, Shai gunakan laptop lenovo merah buat sementara waktu (lebih kurang spec dia dengan Dell biru juga).

Masalah Baru Menjelma

Aduhai, kini laptop kici pula problem selepas upgrade ke windows 10 (power, sampai ada yang review dia tak guna lagi Mac dan beralih terus kepada Windows) kerana memory yang sangat limited. Jadi agak sukar untuk guna di luar (mujur en.somi dah test).

surface windows pro 3 (1)

Tada! Surface Pro 3, dan sebelah kiri tu lah laptop kici

Sudahnya beli Surface Pro 3. En.somi beli untuk kegunaan pejabat kerana banyak menggunakan perisian berat yang tak mampu dengan laptop kici, dan juga kegunaan Shai jika kami sama-sama keluar. Dan lenovo pula tolak kepada kita, setup jadi desktop. Yeay!

Harga Surface tablet windows 10

Harga Surface, jika behajat memasang impian mendapatkannya. Insya Allah. aminkan. šŸ˜‰

Dan apa jadi kat laptop kici? Diserahkan pada company en.somi. hehe.. Boleh ja guna elok. šŸ˜€

signature-mommylotte 2

Like dan share jika bermanfaat!

MommyLotte

Seorang ibu muda yang ingin menjadi seorang SUPERMOM. Apa-apa sahaja tips multitasking, hack jimat masa, cara tambah tenaga, dan fit sentiasa akan saya ambil, hadam, dan kongsi kepada anda. :)

5 Comments

  1. aida masih ada lagi laptop acer dibeli tahun 2006.
    da patah tapi masih gagah! bateri da kong, sparepart da xde.
    tapi masih boleh guna… ada kat opis.

    kat umah ada macbook & desktop acer yg latest.
    ok la. jarang guna desktop. just utk anak2 tgk utube or movie.
    skrin besar kan.
    aida blogging dgn macbook aje šŸ™‚
    adianiez AIDAbaru je tulis TESTIMONI QASEH GOLD ADINDA ~ HAMIL & KOMPLIKASIMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge