Enjin Metabolism Semakin Perlahan. Solusinya?

Kanak-kanak, kalau dia makan yang normal nasi hari-hari agak susah nak nak gemuks tapi yang maknya ni, makan lebih sket je dalam seminggu mesti naik 1,2 kilo. Sadis je bunyinya namun tu ah hakikat yang pahit untuk ditelan – simply sebab metabolisme kita makin perlahan. +.+ Dan ini adalah caranya untuk meningkatkan metabolisme tubuh dengan cepat. woman-running-on-road-298x232Seperti mana pelbagai bahan yang dihasilkan tubuh kita (seperti lecithin, glutathione, dan kolagen), semakin meningkat umur bererti semakin perlahan lah jumlah bahan tersebut dihasilkan, termasuklah metabolisme kita. Ia menjadi semakin perlahan (biasanya waktu petang) dan secara tak langsung, berat macam senang je nak naik kan?

Shai gitu le.. la ni senang betul naik berat badan woo..T.T

Untuk itu, kita solusi mudah memerlukan pengorbanan dan amalan dari tips ini untuk dibuat secara istiqamah untuk maintain. Namun kita boleh cheat sedikit, agar metabolsime kita yang semakin perlahan ni akan boost cepat sikit, agarkita jadi lebih bertenaga dan secara tak langsung, kempiskan perut yang menggelebeh juga ^^v camna tu?

Baca sini: Apakah tanda jika metabolisme anda telah menurun (selain perut buncit tak pepasal)

wow! tak mustahil lepas puasa akan slim sebanyak ni

wow! tak mustahil lepas puasa akan slim sebanyak ni

Meningkatkan Metabolisme Tubuh Dengan Cepat Melalui Gaya Hidup

Gaya hidup memainkan peranan penting untuk pastikan metabolsime kita bergerak dengan laju dan maintain aktif je. Dan salah satu caranya adalah dengan tidur yang cukup.

Tidur yang cukup adalah kunci dimana tubuh kita repair dan pulih apa yang perlu sewaktu kita berselubung, dan ia termasuklah metabolsime kita – untuk recharge semula. Kekurangan tidur hanya akan buatkan metabolsime bertambah perlahan, dan faktor ini berganda jika umur semakin meningkat.

keletihan juga akan melemahkan metabolisme kita

keletihan juga akan melemahkan metabolisme kita

Malah kalau tidur tak cukup, buatlah step bawah ni pun tak akan cantik hasilnya dalam boost metabolsime kita.

Idea yang baik juga adalah untuk jadikan hidup kita sepositif yang mungkin, agar kita happy dan ceria sentiasa. Kerana kemurungan dan kesedihan hanya akan memperlahankan metabolsime kita.

Meningkatkan Metabolisme Tubuh Dengan Cepat Melalui Senaman

Hehe..yang ni agak obviouslah kan. Dengan bergerak secara aktif, anda juga secara tak langsung boost metabolsime dan malah ia akan maintain pada kadar yang tinggi selepas kita workout sungguh-sungguh (melalui proses peningkatan suhu dalaman tubuh) dan seterusnya akan bakar kalori dan lemak yang tersimpan.

Tip: senaman yang digalakkan adalah senaman jenis High-intensity interval training HIIT seperti berlari dalam sela masa tertentu, strength training (yang angkat berat tu) dan semestinya, pastikan senaman yang dipilih sesuai dengan bentuk tubuh untuk hasil yang double effective.

Info ekstra: senaman angkat berat yang dibuat secara konsisten dalam 10 minit gitu akan membantu untuk turunkan berat sehingga 3,4 kg dalam setahun. Melalui metabolisme lah. ^^v

healthy-fit-woman-art

senaman apa yang sesuai dengan bentuk tubuh anda? KLIK SINI

Meningkatkan Metabolisme Tubuh Dengan Cepat Melalui Pemakanan

Faktor ini no brainer, kerana apa yang anda ambil, yang itulah yang akan dibakar tubuh melalui metabolsime. Dan kuncinya adalah memilih makanan yang betul agar kadar metabolsime maintain laju dengan lebih lama.

healthy food

Tambahkan sumber protein setiap masa agar metabolsime sentiasa berjalan; kajian membuktikan pengambilan protein (walau sekadar telur) boleh membantu untuk membakar kalori sebagai sumber tenaga sehingga 35% – untungnya.

Pengambilan zat besi (daging, bayam, kekacang, dan pati tablet ini) juga penting kerana nutrisi ini yang angkut oksiden ke otot untuk proses pembakaran lemak (nak nyala api pun kena ada udara ye dok).

Dan ni berita buruk sket, sebahagian besar stok zat besi yang kita dah makan, akan dialirkan keluar bila kita period – jadi bayangkan kat situ lah salah satu punca utama perempuan ni senang naik berat badan. +.+

grils in period

Alang-alang makan daging dan ayam untuk protein dan zat besi kan, tambahkan herba dan rempah yang terbukti tingkatkan metabolsime kita, melalui kandungan capsaicin (dari cili padi, rempah cayenne, dan black pepper).

Hehe.. Shai kalau makan tak pedas, takdo selera jadinya.

Pengambilan susu secara harian juga amat membantu untuk kita boost metabolsime dan secaratak langsung, mudah untuk kurus, kerana kalsium menghalang penyerapan lemak melalui makanan.

Kalsium untuk kurus

Pengalaman Shai, masa dulu banyak minum susu (pagi,malam, dan selepas workout) memang cepat ramping je pinggang. Heh heh..

Minum secawan kopi dan teh hijau untuk boost metabolsime dimana kopi dengan kandungan kafeinnya yang mudah terserap ke dalam tubuh untuk boost tenaga, dan teh hijau dengan antioksidan polifenol yang meningkatkan daya tahan tubuh pada masa sama.

green tea

Cinch Tea Mix, Solusi Mudah Untuk Boost Metabolsime Anda

Untuk cara lebih mudah, Shai amat rekomen kan minum 1 sachet Cinch Tea Mix ini, yang mengandungi campuran penggalak tenaga semulajadi tanpa sebarang pengawet dan perisa tambahan.

Kiranya pure belaka gitu.. ^^v

cinch energy tea

Sekotak Cinch Tea Mix mengandungi 30 sachet, sangat sesuai digunakan bila-bila masa kita berasa letih dan lesu semacam, melalui kandungan campuran serbuk teh Matcha, teh Merah, ekstrak teh putih (tinggi kandungan antioksida dari teh hijau) dan juga ekstrak dari Rooibos teh merah.

Kiranya kalau green tea boost energy sebanyak 1, campuran Cinch Tea Mix ni boleh boos tenaga kita 4x ganda lah (kalau nak, whatsapp Shai di 017-9153260):D

signature mommylotte

Like dan share jika bermanfaat!

MommyLotte

Seorang ibu muda yang ingin menjadi seorang SUPERMOM. Apa-apa sahaja tips multitasking, hack jimat masa, cara tambah tenaga, dan fit sentiasa akan saya ambil, hadam, dan kongsi kepada anda. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge