Review! Ambil Protein Shake Masa Sahur, Tak Lembik Dah

Dari tahun lepas Shai banyak dengar khabar/review penggunaan set kombo puasa ni yang dikatakan sangat berguna lagi-lagi untuk menghilangkan dahaga dan membantu untuk kenyang dengan lama ketika puasa. Betul ke?

Set kombo puasa ini terdiri daripada tiga item iaitu Performance Drink, Mealshake, dan (best selling) protein shake ESP.

set kombo puasa ME

Memandangkan Shai takda Performance Drink, Mealshake pula digunakan khusus untuk Naz (KLIK untuk ketahui hasil penggunaannya), dan kebetulan baik punya timing ESP yang dibeli kali kedua ini ada time puasa, elok juga lah Shai review. Hehehe…

Review Penggunaan ESP Ketika Berpuasa

Shai menggunakan ESP ini asalnya untuk naikkan muscle mass, alang-alang nak fit baik kasi sado sket cam dulu-dulu ^^v. Boleh klik sini untuk baca lebih lanjut mengenai penggunaan protein khusus untuk fitness.

Hari pertama test dengan oat

Anyway, sambung cerita semula, jadi dah ada ESP why not kita test out keberkesannya untuk puasa kan. Jadi pada awalnya hari pertama berpuasa, Shai saja bersahur dengan biasa, iaitu minuman milo campur oat ekstra, kemudia sejemput nasi dengan lauk yang dimasak semalam (tak kuasa Shai nak masak time sahur).

EKG line monitor nyawa

lembik macam kat hujung graf tu.huhu

Masuk tengahari dah start mengigil lembik. +.+ Sudahnya lepas jemput Naz dari rumah kak Izan terbaring lesu kat tilam,Naz pula dok tengok pocoyo sambil lompat-lompat atas kita. Adoiyai..

Hari kedua baru test dengan ESP

Lesson learned XD. Shai buat ESP dalam 250ml siap-siap dengan milo dengan speanut butter sedikit (untuk bagi kick) serta dua skup ESP. Agak pekat sebatian ini tapi bestlah sebab disejukkan lama jadi sebatian tu blend nicely je. Makan dengan telur dadar tomato, kicap dan nasi sedikit.

Masuk petang baru mula lembik ^^v dan syukurnya tak mengigil pun lah (Shai ada tendency untuk diabetik – keturunan) cuma sekadar β€œoh..lapar ni, kena cari nasi” laparnya.

lapar gini-gini ja..tunggu waktu berbuka. hehe

lapar gini-gini ja..tunggu waktu berbuka. hehe

Kesimpulannya

Terbukti lah ESP ini membantu dikala berpuasa kerana nilai glisemik indeksnya rendah (55) jadi sepanjang hari tu kenyang dengan steady ja, seperti yang ditunjukkan dalam graf ini.

makanan yang rendah nnilai glisemik (contoh di sini, ESP kan), memberikan tenaga yang konsisten seperti di garisan biru gelap tu

makanan yang rendah nnilai glisemik (contoh di sini, ESP kan), memberikan tenaga yang konsisten seperti di garisan biru gelap tu

Sekali lagi ESP tak mengecewakan Shai. Kali pertama Shai beli untuk saja-saja nak test dan review hasilnya secara mingguan, kali ini untuk badan sado dan berpuasa, masih lagi meyakinkan. Yeah!

Semoga review ini membantu anda untuk membuat pilihan yang bijak khusus untuk bulan puasa. Kan best kalau time bulan puasa pun bertenaga macam biasa? πŸ˜‰

Jemput-jemput contact Shai di 017-915 3260 untuk dapatkan maklumat lanjut mengenai pengalaman dan penggunaan ESP atau set kombo puasa ini untuk anda. πŸ˜€

P/S: KLIK SINI untuk resipi yang boleh digunakan waktu sahur dan berbuka

signature mommylotte

Like dan share jika bermanfaat!

MommyLotte

Seorang ibu muda yang ingin menjadi seorang SUPERMOM. Apa-apa sahaja tips multitasking, hack jimat masa, cara tambah tenaga, dan fit sentiasa akan saya ambil, hadam, dan kongsi kepada anda. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge