Trick Shai Buat Untuk Halang Anak Dari Demam

Jujurnya, salah satu benda yang Shai agak takut adalah masa Naz demam.Β  Mana taknya, sekali anak demam, dia punya perangai dan merengek lain macam dari biasa. Betul tak?

Kadang2 tu nak berkepit dengan kita sehingga kerja apa pun tak jalan, dan belum kira lagi bila anak ada rasa tak selesa/pening dan dia susah nak explen. Kesian lah juga, sebab kalau yang dewasa tahulah cara nak elak/distract sekejap dari rasa tak sedap badan.

Tiba-Tiba Naz Demam?

Tempoh hari tu, takda angin takda ribut, malamnya Naz mula kepanasan di dahi. Masa di awal nak masuk tidur takda apa pun, tapi dah dua tiga jam gitu, dahinya mula panas yang amat.

naz demam

Shai dengan en.somi mula cuak lah kan. Mula cari-cari home remedies untuk sejukkan semula tubuh, sebab Shai seboleh-bolehnya tak mahu bergantung kepada ubatan kerana demam tu salah satu mekanisme tubuh untuk lawan apa yang tak kena dari dalam ja, cuma panas tu, molek kita kurangkan untuk bagi keselesaan sedikit.

Esok paginya en.somi keluar ke kedai mencari asam jawa untuk dibuat air tuaman, serta cool fever untuk dipakai ketika urgent/waktu malam.

IMG-20150210-WA0050

Esoknya confirm dah, Naz demam. Buka mata ja merenung je tengok, dok diam2 di tilam. Lepas tu bising kalau tak nampak ummi depan matanya.

Adeh.. Dah macam masa baby. Tengok ummi pakai tudung /nak keluar mulalah sebik mulut tu. +.+

Kaedah Mudah Untuk Kurangkan Panas Demam Anak

Takpalah, dah demam nak buat macam mana kan. Sekarang fokus. Untuk sejukkan tubuh comel tu, dan pastikan Naz cukup makan dengan berkhasiat untuk kuatkan dalaman lawan demam tu secepat mungkin.

Aim Shai, sekali demam takmo lebih dari 1 hari, cian lah tak selesa pening2 dan panas badan kan.

Ni antara yang Shai buat untuk kurangkan demam/panas Naz.

Mandikan Naz dengan perahan air asam jawa yang cool, untuk sejukkan badan. Saja Shai buat dalam bentuk bathtub bagi dia main air sat, kurang2 tak fikir sangat rasa pening kepalanya.

Baki air perahan asam jawa, Shai simpan dalam peti ais untuk buat tuam dan standby sebelum tidur.

Air masak yang biasa diminum Shai gantikan dengan air perahan limau kesturi, untuk kandungan vitamin C. Sebab vitamin C tak berkesan kalau vitamin C semata-mata. Ia perlu dalam bentuk penuh, iaitu dengan bioflavanoids agar vitamin C dapat digunakan oleh tubuh dengan efisien.

orange-fruit-photo
Berikan anak ulas oren sebagai kudapan ketika demam

Boost Dengan Pengambilan Multivitamin/Multimineral Khas Untuk Anak

Kebetulan syukur juga, multivitamin kanak2 vitalea for children yang Shai beli tempoh hari ada dua botol (satu untuk rumah buat standby dan satu lagi bagi kat kawan) maka Shai terus bagi 1 tablet pada Naz. Mula-mula dia kureng sebab masham sangat tablet tu (perisa anggur) jadi Shai larutkan tablet tersebut dalam air masak dan bagi Naz minum. Alhamdulillah mau jugak dia.

vitalea dalam air

Percaya tak, dari langkah Shai buat ni alhamdulillah dalam petang tu juga Naz semakin sembuh. Tandanya masa petang tu, Naz pulak yang riuh main dengan kotak mainan dia.

Lega rasanya anak dah tak demam lagi.

Pada pendapat Shai dan obvious juga, bila tubuh kita cukup keperluan nutrisi, akan mudah melawan penyakit selain bermanfaat untuk tingkatkan ketahanan fizikal kita dari sebarang penyakit pada peringkat awal.

Yelah, bukan harapkan multivitamin tu sangat, tapi masa demam biasanya selera akan berkurangan kan, jadi dari mana lagi untuk kita pastikan tubuh dapat keperluan nutrisi yang secukupnya?

Sebab tu Shai amat rekomen setiap keluarga ada vitalea for children ini at least buat standby untuk anak, jika mereka ada tanda2 nak jatuh sakit.

Sebab multivitamin ni dah diperbaiki formulasinya untuk cover spektrum nutrisi keperluan tubuh, dan ia dibuat purely dari pati tumbuhan yang semula jadi untuk hasil yang segera (agaknya tu yang Naz semalam demam, petang esoknya dah sembuh, alhamdulillah).

vitalea poster

Dari Mana Boleh Dapatkan Multivitamin Untuk Anak Kita Ni?

Harga runcit vitalea for children ini adalah RM117.66 (termasuk GST) dan yang bestnya, bulan Julai ini kawan-kawan boleh dapatkannya dengan lebih murah, melalui promosi (buy 3 free 1, maka sebotol harganya RM88.24) atau dengan harga murah, siap dengan multivitamin Vita-lea dewasa percuma.

promo vitalea

Personally, Shai rekomen pilihan kedua lah, benda free siapa tak mahu kan? πŸ˜‰

Contact Shai di whatsapp 017-915 3260 atau pm saja di fb (Shai Kesihatan) untuk dapatkan vitalea dewasa dengan percuma. Mudah-mudahan, anak dan ibu sama-sama sihat tak mudah kena demam mahupun selesema lagi. Yeah!

signature mommylotte

Like dan share jika bermanfaat!

Artikel Berkaitan

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge