5 Makanan Untuk Kekalkan Otot Anda Tanpa Workout

Ya, anda baca betullah tu. Tanpa senaman anda masih boleh untuk kekalkan jisim otot, disamping untuk lihat perubahan inchloss. Dimana kuncinya adalah nutrisi yang mencukupi. Dalam kes ini, ialah protein. 

Makanan/nutrisi adalah penting sebenarnya kerana seperti kita ketahui, 70% daripada keseluruhan fitness kita datang dari pengambilan makanan, manakala bakinya pula adalah senaman. Bukanlah bermaksud untuk elakkan senaman secara terus (ramai ja komplen kata malas/takda masa untuk bersenam) namun untuk kita tahu betapa tebalnya isi perut tu adalah disebabkan pemakanan yang kita ambil.

Besar tau kebaikan kurus – bukanlah kurus rangka ya – tapi kurus sihat. KLIK SINI. 

Jadi Makanan Apa Yang Boleh Saya Ambil Untuk Bina Dan Kekalkan Otot Saya, Tanpa Senaman?

Jadikan makanan dalam senarai ini sebagai makanan ruji anda, jika anda serius untuk get tough and lean! 😀

  1. Daging, Ayam (Tanpa Kulit), Dan Telur

Daging mengandungi segala apa yang anda perlukan untuk pembinaan/kekalkan jisim otot iaitu protein berkualiti tinggi, zat besi, vitamin B, dan zink. Ayam juga, mengandungi sumber protein yang berkualiti tinggi, serta kekuatan tulang. Dan of course, jika anda hanya goreng atau bakar je, rendah aja nilai kalorinya. 😀

eggs

Telur pula, juga mengandungi portein berkualiti tinggi, 9 asid amino yang penting sebagai sumber protein segera (dipanggil BCAA) dan secara jujurnya, sumber protein yang paling berbaloi.

Apa itu BCAA? KLIK SINI untuk berkenalan dengannya.

Isu telur dengan kolesterol dah biasa dah. KLIK SINI untuk lihat buktinya.

Kompilasi resipi menggunakan ayam, ikan dan telur ada di sini. Asalnya untuk Atkins tapi boleh je. Stylo tau!

  1. Whey Protein

Whey protein sangat popular dikalangan yang kaki fitness (dan bukan sekadar untuk sado tau) kerana ia menyediakan sumber protein pekat, untuk kesan yang segera, sebagai makanan tambahan kepada sumber protein yang diambil dari makanan.

Sebab mudah, protein akan rosak jika dimasak pada suhu tinggi ya. KLIK SINI untuk tahu kenapa.

Kalau untuk kegunaan harian, saya biasa ambil selepas workout ja. Tak sado pun..tapi tough la sket. 😀

  1. Ikan

Ikan – sumber protein yang tinggi, berkualiti, serta mengandungi asid lemak omega-3 yang berguna untuk meningkatkan keupayaan tubuh untuk metabolisme lemak dengan segera.

Cepatlah sket nak kurus ye dok?

Kuncinya di sini, adalah lemak yang sihat, dimana ia banyak dalam ikan, sayuran hijau, kekacang (bukan yang bergoreng penuh garam ye) dan minyak seperti zaitum, avokado, dan flaxseed.

FishOilBenefits

Saya ambil supplemen minyak ikan, sama tak? Ya, malah lebih berpotensi untuk lebih selamat sebenarnya, jika memenuhi kriteria ini. KLIK SINI jika nak tahu apa syaratnya.

  1. Oat Dan Bijiran Penuh

Sumber karbohidrat kompleks yang mudah dan sihat. Bernilai glisemik yang rendah, malah meningkatkan kadar pembakaran lemak. Selain oat, roti gandum dan nasi perang adalah sumber terbaik.

resipi energy balls

ada resipi menarik dengan oat! KLIK SINI

  1. Buahan Dan Sayuran

Ni obvious dan haruslah kot. Buah dan sayuran mengandungi spektrum nutrisi yang tinggi kandungan antioksidan, serta sumber fiber unuk anda detoks kotoran dan lemak toksin dengan berkesan. Target untuk cukupkan sekurangnya 3 mangkuk sayur dan buahan setiap hari.

Tak suka sayur ke..? KLIK SINI untuk alternatifnya anda dapatkan sumber fiber, tanpa sembelit.

Kalau tak sempat, KLIK SINI untuk cara cukupkan nutrisi sayuran dan buahan dengan segera. Jangan risau, ia dihasilkan dari sayur dan buahan juga.

image001

Kesimpulan

Kalau anda taknak lembik akibat kekurangan otot, amalkan 5 makanan ini untuk maintain kesihatan otot kita. Bukan apa, kalau sumber karbohidrat dari makanan dah habis, tubuh akan gunakan otot kita sendiri sebagai alternatif. Sia-sia je workout sebelum ini kan?

*maksud workout di sini adalah yang rutin senaman yang tetap dan konsisten seperti di gim. Kalau aktif kemas rumah jaga anak dan bekerja berbisnes pun dikira workout juga. hehe.. Asalkan sentiasa bergerak dan tidak sedentary.

Untuk ketahui rupa bentuk makanan tambahan seperti yang disenaraikan di atas, KLIK SINI.

MommyLotte

Seorang ibu muda yang ingin menjadi seorang SUPERMOM. Apa-apa sahaja tips multitasking, hack jimat masa, cara tambah tenaga, dan fit sentiasa akan saya ambil, hadam, dan kongsi kepada anda. :)

12 Comments

  1. Sebenarnye kalau boleh konsisten 3 bulan je cukup la untuk nampakkan hasil kalau nak sado kan badan. Kat Sado Street ada tutorial cara nak sado kan badan cara paling asas dan mudah.

  2. Good info 🙂
    Feel free to visit mine 🙂
    @ kasutbaldu.blogspot.com

  3. Salam…ada tak resipi pemakanan untuk membina otot badan secara teratur

    • Wassalam wbt tuan. Belum lagi ada resipi saya kumpulkan. insya Allah jika berkesempatan boleh juga untuk next entri 😀

  4. slm..encik..maaf sy izzuddin..sy guna diet x makan siang malam makan protein..selama 2 bulan..turun dari 79 ke 71.sehingga nampak tulang rangka…bila sy amalkan protein terus selama 3 bulan berikutnya ia menjadi semput..sesak nafas dan letih …jd sy berhenti diet itu..tp sekejap shj naik bdn..terutama bhg muka dan leher yg dulu nampak halkum dan urat dahi kini hilang…dan naik ke 77.jd perut buncit dan dada berlemak..tp masih rasa lg tulang pinggang sikit…mcm mana sy nak turun balik jd 75..rasa mcm x bole turun walau makan kurang dcr..tp x bole..knp yea?encik bole tolong sy..bagaimana nak kembalikan otot yg hilang..?perlu makan mcm biasa ke?atau lebihkan protein dan angkat tong gas?

    • saya telah reply message tuan di fb. mohon check inbox ya

  5. supplemen apa yang paling sesuai untuk bina badan dalam masa yang sama mengekalkan keseimbangan pemakanan dalam tubuh badan lebih2 lagi bagi orang yang tidak suka makan sayur. macam saya yang ingin menambah berat badan jadi saya lebihkan pengambilan protein tapi seperti sedia maklum jika terlebih protein dalam badan pun boleh merosakkan hati dan buah pinggang jadi mohon syorkan pemakanan yang paling seimbang + supplemen terbaik untuk diambil.. terima kasih

    • Ya benar tu tuan. Jika pengambilan protein terlalu banyak dan tak seimbang dengan penggunaannya (contohnya dalam workout ka, kerja berat ka) akan memberi side effect kepada buah pinggang kita.

      Mohon tuan pm kepada fb saya untuk saya tahu lebih lanjut dengan lebih terperinci? terima kasih, 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge