101 Set Bersalin untuk Tenaga Segera

Ada pelbagai set berpantang yang ada dipasaran, yang mana satu sesuai dengan diri? Baca sini, mana tau, pasti ia pilihan yang tepat. 

Pelbagai set pantang yang ada dalam market, sampai kadang-kadang kita pulak yang naik pening nak memilih. Bukan apa, berpantang zaman tok nenek kita agak mudah – mak dan nenek kita akan bantu sediakan macam-macam keperluan berpantang, dan kita hanya tumpukan untuk berehat dan menyusu anak.

Bak kata orang lama – dalaman tu kena jaga biarlah rupanya macam kain yang dibasuh sekali sahaja.

Sekarang tak sangat kan? Boleh kata hampir semua kerja berpantang terpaksa diuruskan sendiri jadi sebaiknya dalam memilih set pantang (tak kira lah 1 set full atau loose item), pastikan ia cover semua keperluan dalam penjagaan dalaman, mudah, di samping membantu perkembangan bayi kita alang-alang tu. Yelah, baby kita bf kan, jadi kena jaga apa yang diambil, sebab sebahagiannya akan masuk ke susu ibu jugak. 🙂

Keperluan asas dalam berpantang

Secara asasnya, ketika berpantang, sebaiknya pilih cara yang memenuhi krtiteria/keperluan untuk penjagaan dalaman yang sempurna iaitu

  • bengkung (yang velcro boleh, nak lilit2 punya pun boleh)
  • tungku (ni wajib! atau korang akan muncit cam kita dulu2.hehe)
  • sapuan panas (losyen ka, atau simple cam kapur+ perahan limau kasturi)
  • stokin, kain batik, baju longgar untuk keselesaan
  • mengurut/makcik urut untuk membetulkan darah/buang angin
  • pilis, berfungsi untuk elakkan angin nak ke kepala

Jangan komplen atau banyak tanya kenapa banyak sangat, ni orang tuan punya  kita follow je. hehe

Set Berpantang/Bersalin simple dari Shaklee

Tak percaya kan botol-botol vitamin pun boleh jadi set pantang. Hehe.. bukan sebab botolnya, tapi kerana kandungan vitamin/khasiat dalam setiap supplemen direka untuk memberi manfaat kepada penjagaan dalaman ibu DAN penjagaan anak – berbeza dengan set pantang tradisional yang menumpukan kepada ibu sahaja.

Kelebihan Set Pantang Berbentuk Vitamin ni

Banyak kelebihannya, yang pasti akan memnuhi keperluan ibu selepas bersalin (lain orang, lain keperluannya kan?) dan juga perkembangan anak dalam hari-hari awal dilahirkan ke dunia.

 Antara kelebihan set ini untuk manfaat anda:
1) nutrisi dan tenaga segera
 
2) tidak panas = tidak memberi kesan negatif pada baby kita, lebih-lebih lagi jika yang mengalami jaundis
 
3) hanya telan bersama air suam (tak perlu rebus bagai)
5 minit telan semua dan setel!
Antara set bersalin yang ada sebagai cadangan, yang maisng-masing ada khasiat yang tersendiri (dan pastinya, setiap kapsul.tablet ni adalah pekat untuk kesan yang segera)
set berpantang asas

Kalau nak tambah, boleh aje gabungkan dengan set lain seperti set menyusu dan/atau set kurus (yelah, lepas beranak mesti kurus cepat2 oke).

set berpantang asas dan untuk susu meriah
set berpantang asas , untuk susu meriah dan untuk kurus

Pilih antara dua botol ini untuk membantu anda kurus dengan effortlessly (nak ke perut buncit sampai jeans pun tak muat?). Kunun-kunun, mengandung pun takkan berikan ‘kesan’ pada tubuh anda. Hehehe..

Jangan jadi cam saya, dah dua tahun tak hilang buncit. Atau cam akak ni.

macam set unik pulak kan?

Nota 1: Penggunaan Alfalfa Complex (sekurang-kurangnya 2 minggu lepas bersalin) adalah sangat digalakkan kerana ia berfungsi 3-in-1 (membuang toksin, menambah tenaga, dan sebagai kacip Fatimah). Anda boleh baca review saya menggunakan Alfalfa di sini.
Nota 2: Jika anda berkira-kira belanja untuk supplemen ni jangan risau, boleh pm saya di fb (ada kat icon atas kiri page ni) atau wassap terus untuk ketahui mana satu kombinasi supplemen yang sesuai dan seimbang dengan set pantang tradisional (jika ada). InsyAllah, saya akan bantu anda pilih kombinasi yang terbaik untuk diri dan anak. 
 
good to know

Huhu..Ini kalilah..kalau next time memang saya ambil set bersalin Shaklee punya. Tunggu saya tambah review masa tu ya!

Like dan share jika bermanfaat!

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge