Syukur..anakku cepat tangkap ilmu dari dulu

Suatu ketika dulu saya sangat runsing dan bertambah2 susah hati bila orang sibuk bertanya “anak tak berjalan lagi ke” “anak tak bercakap lagi ke ni” “anak saya umur 10 bulan dah jalan”.. Aduhai..saya seorang ibu, mestilah nak yang terbaik untuk anak, nak kan dia berjalan, bercakap, panggil ummi abah dan tunjuk apa yang dia mahu tanpa sekatan..

Tapi di mana silapnya?

Usaha sehabis mungkin, namun perkembangan Ryan masih lambat dan saya perasan seolah-olah ia beranjak seperti 2,3 bulan – untuk itu saya bersyukur. Sekurang-kurangnya saya tahu Ryan still can catch up.

Apa yang saya takut sangat2 kalau dia confirm autistic (as noted by my good friend a pediatrician).

And we both fear for his well-being.

Selepas puas bersengkang mata mengkaji2 tentang autism.. Syukur, Naz mungkin ada mild simptoms, sebab tak semua ciri-ciri Naz ada.

Tapi what do I know? Sebab takda penyelesaian mutlak tentang autisme, saya follow apa yang dicadangkan dan alhamdulillah, makin hari ke hari Naz makin petah, ada je celotehnya, aktif main (buas tak pyh ckp lah, lelah ummi dia), pandai berkwn2, dan paling saya seronok, menyanyi ikut Do You Want To be a Snowman dalam Frozen dan Gangnam Style. hahaha….

anak lambat cakap
mama suh amalkan..syukur nampak perubahan positif

Syukur berkat doa tak putus2 untuk hero sorang nih.

Faktor keturunan kot anak lambat cakap..

Sebab saya dulu lambat ke..? hehehe… Saya rasa tak.. Umur 2 tahun ckp English seperti kanak2 org putih ckp (slang lagi), umur 4 tahun dah boleh baca suratkhabar dengan lancar (News Straits Times, oke). Umur setahun saya tak berjalan, tapi lari terus. 😛 Jenuh atuk nak kejar saya. Apatah lagi umur 4 tahun saya dah kenal negara2 luar (US, Japan, Germany, UK, dll)..

Ehem..boleh kira jugak ke, kalau umur 4 tahun saya dah complete 8 stage dalam game Mario Bros? And game ni langsung tak boleh save oke!

images

Banyak je..tapi kan penuh pulak post ni tentang life achievement kita..ni tentang anak saya..hehe

Senang cerita, tidaklah berapa tepat.. faktor keturunan hanyalah 30-40% gitu dan selebihnya ada dari nutrisi yang dibekalkan sejak mengandung hinggalah dia membesar. Jujur saya katakan, kerana faktor kewangan tak berapa menentu, ketika awal mengandung saya sangat2 kurang makan (kuranglah nutrisi ye dok). Loya tu tak pyh cerita lah, muntah sokmo sampai masa mengandung susut 5kg. Haish..

Nah, smpi 3.4kg kau!

Kami lakukan tips2 ikut pendekatan kaum yahudi dan disesuaikan dengan Islam, di samping menjaga pemakanan dan supplemen sebaik mungkin. Tapi tu lah, part makanan memang tak sempurna ketika Naz masih dalam perut. banyak betul silap saya..sob..sob..

Kini apa yang kami lakukan untuk perkembangan Naz biar sempurna

Mulakan dengan makan, Semestinya.

Saya beri Scott’s Emulsion (larut sekali dengan air minuman dia) dan susu tepung pun, saya carik yang tinggi kandungan DHA dia (boleh dilihat di label). Sebab susu ni stok bulan2 kena beli, memang kena carik yang termampulah (kan koyak poket ummi) dan finally saya jumpa yang the best of both worlds; Fernleaf 1-3 punya sebab DHA 54.4 gm per 100gm (tu dah tahap 50% tu!).

IMG_20141101_142446

Selain itu pastilah makanan harian yang sempurna untuk cukup nutrisi (tak elok harapkan susu botol sahaja ya).

Apa-apa pun saya tengok kandungan DHA dulu kerana DHA sangat9 lah penting untuk perkembangan minda anak.

Sebab tu ibu mengandung digalakkan untuk ambil minyak ikan kerana kandungan DHA yang tinggi.

Malah, DHA sebenarnya sangat perlu untuk semua peringkat umur tau. 

Sejak itu, Naz makin improve tremendously. Seronok sangat2 dia cepat tangkap sekarang ni, skill sosial makin bertambah, dia makin ada sifat ambil berat/empathy, dan sangat2 suka membaca dan belek flash cards. Syukur sangat2 Allah permudahkan usaha saya.

IMG_20140924_124516

Semoga entri ni membantu ibu2 tentang keperluan nutrisi (khususnya DHA) untuk anak kita. Minta diri, carik tisu sat sebab taching sket tadi masa menulis. Ahaks!

Like dan share jika bermanfaat!

Artikel Berkaitan

5 Comments

    1. betul tu dear..tp bila org ramai kata gitu aduh..sedih pulak rasanya..as a mum kita buat sebaik mungkin utk anak, mesti Allah tolong usaha kita. amin2..

  1. saya setuju dengan kesan pengambilan DHA tu..sbb anak saya, saya amalkan pemakanan DHA / myk ikan sejak dia dalam kandungan. Dah 1 tahun ni saya bagi dia makan Scott emulsion dan dia minum susu yg DHA based.. memang perkembangan dia sangat OK..cerdas n cekap..:-)

    semoga anak anda sentiasa dalam keadaan baik2 shj..:-)
    Red Lindabaru je tulis ENFAMAMA A+ CLUBMy Profile

    1. Huhu..no wonder my mum asyik2 bebel suh bg Scott’s Emulsion.
      dulu pun kita diberi gitu gak.la ni alhamdulillah, ada juga peluang untuk perbaiki semula.
      beli susu pun tgk DHA, vitamin dia pun tgk DHA je..
      Thanks dear, syukur hero kecik ni sgt2 improve.
      And thanks melawat blog kita!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge