Walaupun cuci banyak pinggan, masih lembut di tangan

 
Perkara yang paling menjadi kepantangan saya ialah melihat pinggan mangkuk yang tak berbasuh bila masuk dapur di waktu pagi – memang bisa membuatkanku bad mood sepanjang hari.

 
Mana taknya, dah masak sedap2 (perasannya saya..hehe), basuh sendiri pinggan periuk yang digunakan untuk dimasak, boleh pulak disepuk pinggan sampai berterabur kat sinki.
 
Dah jadi isteri/ibu memanglah tugas ni tak dapat dipisahkan (selain dari memasak, basuh baju, dan mengemas rumah). Hari-hari buat macam ni, mau lenguh badan dan tapak kaki dan tangan pun berkerak2..
 
Sudah pasti, perkara ni berlaku berpunca dari kandungan kimia yang banyak dalam agen2 pencuci (bau dia pun boleh tahan menyengat) yang mengandungi bahan kimia yang bahaya untuk kesihatan. Bila kita terdedah dengan bahan ni hari2, kesannya akan terasa; seperti contoh kajian kes dari US National Library of Medicine, National Institutes of Health 

Asthma symptoms in domestic cleaning women are associated with exposure to bleach and possibly other irritant agents. The public health impact of the use of irritant cleaning products could be widespread since the use of these products is common both in the workplace and at home.

 
Bahan kimia satu hal, tambah pula yang kadang2 pencuci pinggan yang biasa kita guna ni tak tahan..saya guna pencuci gel, sebulan beli smpi 2x (habih duit untuk cuci pinggan je..). Sebab tu saya suka dengan Dish Wash Concentrate – nama pun concentrate/pekat, tahan lamalah maksudnya. Tambah lagi dia pure dan bebas kimia.
 
Ada pengguna pencuci Dish Wash ni tahan sampai 6 bulan (agak2 berapa kosnya dalam sebulan?) sebab hanya beberapa titis aje yang diperlukan untuk cuci pinggan yang penuh dalam sinki. 
 
Sumber rujukan penyakit yang berpunca dari bahan kimia dalam pencuci rumah.
Nak cuba tak Dishwasher ni? wassap saya cepat dan rasa camna tahan lama sebotol pencuci ni. 🙂
Like dan share jika bermanfaat!

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge