Tolong! Baby Lapar Macam Mana Nak buat Ni?

Tadi surfing – ehem – research2  kat internet ada terbaca seorang post ni: makan 10 tablet hari2 smpi anak menyusu pun tersedak, kalau lambat time susu konfom dapat bengkak susu. Sat je ada orang komen, macam mana nak carik ni, mana mau beli – terdesak sangat nampaknya..

 
Banyak saya dengar dari kawan, sepupu sepapat dan rakan terdekat komplen mereka tak cukup susu badan.. kesian gk tengok, anak kecik2 je, n terpaksa supply dengan formula. 
 
Kekadang saya konfius jugak, banyak material saya baca semua ibu sebenarnya mampu menyusukan anak mereka – janji susu ikut timing n gunakan konsep supply and demand.
 
tip mudah; nak hasilkan benda kena ada sumber,
iaitu pemakanan dan khasiat yang cukup
 
 
Orang akan kata ‘ee..tak baik bg susu lembu, anak jadi lembu’.. Saya berbaik sangka je la, mungkin yang mak pun makan tak cukup khasiat + air yang banyak jadi kalau takda sumber macam mana tubuh nak hasilkan susu kan..
 
Tu yang ada ayah yang sanggup curik susu tepung kat pasaraya sebab anak lapar..yalah, perut mereka boleh tahan, yang anak menangis sebab perut kosong sapa sanggup..
 
Kalau pengalaman saya, Alhamdulillah syukur sangat2, cukup sampai sekarang – saya dah susukan smpi lebih dari 2 tahun, sampai susah nak wean hero sorang ni. Cuma tak seperti awal2 Naz masa baby lg masa tu, dah kurang sikit, cuma saya perasan susu sedikit pekat. 
 
Sebab saya makan alfalfa kot.hihi..
Like dan share jika bermanfaat!

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge