101: Baca sini: Tentang Set Kehamilan Shaklee

Sebaik sahaja disahkan mengandung, masa tu lah yang paling indah. Mana taknya, akhirnya ada gak orang baru yang menjadi darah daging sendiri.
Dalam seronok2 tu, biasa gak berlaku macam2 kelecehan (saya lebih suka menyebutnya sebagai leceh dari masalah) pada kaum ibu. Dan ia memang sangat leceh! Kerana banyak perkaa yang perlu difikirkan, dan slaah satunya adalah keperluan nutrisi semasa mengandung.

Contoh masalah yang biasa dialami oleh kebanyakan kaum ibu yang mengandung

 
Loya, mual, dan muntah. Hahaha…ni memang biasa lah (kalau yang tak kena tu memang sangat beruntung) lagi2 pada tiga bulan pertama. Kadang2 ada yang teruk sampai kena masuk hospital, masuk air.
 
Masalah ini berlaku kerana perubahan hormon yang MENDADAK jadi tubuh akan bertindak balas dengan muntah2 tu. Macam2 jenis loya ada; ada yang standard (cam bau kuat, bau kopi ka) tapi ada yang teruk sampai bau suami pun tak boleh..kesiannya…
 
 
 
Nak tak nak, masalah sembelit pun kena dilalui dengan ‘jayanya’ jugak. Biasanya ia disebabkan oleh hormon progesterone yang membuatkan organ penghadaman lebih ‘relaks’, maka makanan terhadam yang melalui usus bergerak lebih perlahan – jadilah sembelit…
 
nutrien yang cukup penting
untuk ibu ya
Water retention juga boleh berlaku  kerana bertambahnya jumlah air dalam tubuh (biasanya di muka, kaki, dan tangan) berpunca dari buah pinggang menghasilkan terlebih sodium.  Kadang2 boleh jadi teruk sampai berlaku pre-eclampsia; tekanan darah tinggi hingga memberi kesan pada organ lain (ni yang nurse selalu  akan monitor ni. Bahaya tau).
 
Satu lagi. kerana anak yang dalam kandungan memerlukan banyak nutrien, kalau tak cukup dia akan sedut dari tubuh kita tau – contohnya darah sehingga kita kekurangan supply di otak (tu yang pening tiba2) dan juga kalsium (boleh buat tulang dan gigi kita sedikit rapuh, lesu, dan muka kelihatan tua).

Anemia? Perkara biasa dah..

HB rendah pun biasa berlaku dikalangan kaum ibu; ia disebabkan kekurangan zat besi dalam darah hingga menyebabkan beberapa komplikasi seperti jantung berdegup laju tiba2, cepat penat dan lesu, darah juga menjadi cair sehingga memberi efek super negatif pada ibu dan bayi. (satu lagi benda yang nurse akan membebel kat kita.huhu..)
 
eergh..ni lah ubt yg saya fobia.
bau woo.
 
Namun diberi ubat dari klinik, masalah biasa yang saya dengar (termasuklah dari pengalaman saya sendiri) bila membabitkan dengan ubat hospital ni pewarna dia guna agak pekat dan bau tu jangan cakaplah. Menyengat pulak untuk orang mengandung.
 
Seperti saya, loya terlalu teruk sampai tak boleh makan satu apa pun..ferum tu lagi lah, dah berbuih mulut nurse bebel sampai ada yang pujuk saya beli Iberet dulu. (Grr…janganlah agungkan ubat hospital sangat..bukan tak nak makan, tak boleh kot. sori emo sikit).
Macam akak ni, dah kena bebel dengan kakak dia bila disahkan hb rendah. Yelah, kekurangan darah dan punca anemia ni sebab zat besi kan. Tengok apa jadi kat dia.

 
Dari pandangan saya (selepas dekat seminggu lebih buat survey sendiri2) saya dapati set mengandung Shaklee ni yang terbaik saya jumpa. Serius.
 

3 sebab set hamil ni TERBAIK untuk ibu mengandung

1.     Untuk perkembangan otak baby dengan sempurna
2.     Pembinaan tubuh bayi dalam kandungan yang sihat
3.     BONUS! Untuk elakkan baby dari kena jaundice.
Set ini mengandungi segala apa yang diperlukan oleh ibu mengandung, dan ia boleh digunakan terus sampai bersalin. Yang paling best, boleh aje customize ikut keperluan dan bajet sendiri. Tapi saya cerita semua untuk senang tengok. 🙂
 
1) Yang ni paling penting. Vita-Lea® Iron Formula adalah multivitamin yang lengkap. Cukup nutrien dan keperluan ibu dan anak. Tiada lagi letih lesu, tiada lagi HB rendah.
 
Lupa, multivitamin ni pernah menang award sebagai supplemen terbaik satu dunia. Tabletnya mudah larut maka lebih cepat diserap dalam tubuh. Tengok sket eksperimen di bawah:
 
sebelah kiri, VitaLea larut laju2 je..yg Obimin stay macam tu
 
KLIK SINI, jika anda mahu Vitalea secara percuma. 😀 
2)Sustained Release Vita-C juga penting untuk meningkatkan ketahanan tubuh badan dan juga membantu penyerapan ferum (zat besi). Takda vit C pun susah jugak, zat besi terbiar dan dikumuhkan macam tu je..
 
3)B-Complex pun ada dalam senarai ubat untuk ibu mengandung tau. Dan B-Complex Shaklee cepat bertindak balas untuk membantu tubuh menghasilkan tenaga, otak lebih fokus, emosi stabil (ibu mengandung normal lah kalau emo sket.hehe) dan juga anti stress.
 
4)Ostematrix ni kenapa perlu? Kerana ia mngandungi kalsium DAN juga magnesium untuk pembinaan tulang yang kuat. Seperti yang diceritakan di atas, baby dalam perut akan sedut kalsium badan kita kalau tak cukup supply. Nah, ambil Ostematrix dan bagi kat baby dalam perut. 🙂
 
Biasa dengar susu formula baby ada DHA, EPA kan? Sebab dua2 nutrien ni super sangat penting untuk baby sebab ia diperlukan untuk perkembangan otak. Lagi2 penting bila baby dalam perut lagi. OmegaGuard mengandungi DHA dan EPA yang tinggi, sesuai untuk kedua-dua ibu dan baby (kalau tak, ni pun baby akan sedut dari mama dia).
 
Harga set hamil Shaklee ni bergantung kepada pakej/supplemen yang anda pilih (don’t worry, harga baik punya saya bagi untuk baby).
 
Untuk set asas hamil shaklee :
 
 
Jika anda mahu, boleh sahaja menambah Omega Guard (RM136) untuk digunakan pada bulan ke-4 hingga 6 kehamilan. 🙂
Perhatian ya, anda tidak perlu beli kesemua supplemen yang ada dalam satu set kerana lain orang, lain kombinasi dan amalan rutin nya.
disclaimer
Cara terbaik, wassap saya untuk tahu apa rawatan yang terbaik untuk mudahkan anda melalui fasa kehamilan dengan jayanya.
Jika anda mahukan penjimatan untuk set kehamilan ini sehingga 20%, anda dialu-alukan untuk KLIK SINI ya. Serius anda (dan anak) akan untung banyak.
Sebab set ini, termasuk dalam program YES Wellness Pack.
yes pack
KLIK SINI untuk tahu lebih lanjut tentang set YES ini.
signature mommylotte
Like dan share jika bermanfaat!

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge