Apa yang sebenarnya berlaku ketika berpuasa

 

Dulu time kecik-kecik bila puasa rasa macam nak mati je bila dah tengahari.. Sudahnya waktu tidur dah terabur tiap kali masuk Ramadan; stay up dari waktu buka hingga sahur (surf2..chatting, main game dgn adik), then tidur lepas subuh sampai pagi..hehe..
Kini tidak lagi..
Sekarang dah lebih kepada healthy living, kita tahu puasa ni banyak baiknya: Doa,semayang,ngn zikir sume double triple pahalanya.
Selain tu, puasa sebulan penuh dalam setahun ni pun boleh dikira sebagai maintenance tahunan untuk tubuh kita. Tiap2 minggu ada je proses pemulihan yang dilakukan, supaya jadi molek beransur-ansur. Klik n tengok gambar ni:
Bakar lemak pun ada tu, kan boleh jadi kurus tu? 😀
Salah satu hikmahnya kenapa puasa kena sebulan. Akhirnya kita tahu sebabnya secara saintifik.
Klik gambar ni untuk tengok lebih clear. Boleh print aja and tengok hari2 buat motivasi. :3
Anda boleh dapatkan panduan kurus dengan Atkins (menu untuk puasa, persediaan, dan sekali dengan detoks) yang Shai buatkan khusus ketika berpuasa. Klik sini ja. 😀
Like dan share jika bermanfaat!

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge